Ministar unutrašnjih poslova

Karan: Izjava Rame Isaka huškačka

  • Извор: СРНА
  • 01.09.2023. 11:52

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan upozorio je da izjava ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka da neće dozvoliti okupljanje Srba ni na entitetskoj liniji nije dobra, jer u političkom smislu može biti i jeste problematična.

"Takve izjave imaju huškačku retoriku, te mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smjeli", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

Karan je ocijenio da je odbijanjem da se na miran i dostojanstven način izrazi mišljenje na teritoriji FBiH kantonalna policija od entitetske granice napravila granicu za ljudska prava i slobode i za izražavanje mišljenja.

"Nema entitetske granice za ljudska ustavna prava i slobode, ali entitetska granica jeste granica za stvarnu i mjesnu nadležnost svih entitetskih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.


Cvijanović: Građani Srpske imaju pravo na proteste, niko iz FBiH ih ne može spriječiti

Cvijanović: Građani Srpske imaju pravo na proteste, niko iz FBiH ih ne može spriječiti

On je naveo da će od kolege iz Federacije tražiti da objasni svoju izjavu, te pojasnio da MUP Srpske do entitetske linije ima punu mjesnu nadležnost u okviru svojih nadležnih poslova, kao i kantonalna ministarstva u okviru Federacije BiH.

"Sa druge strane, ovo nas je duboko asociralo i vratilo potrebu za ponovnom reformom policije. Sada se pokazalo koliko je snažna i mudra bilaodluka naših političkih predstavnika, predvođenih sadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, da zadrže MUP i Policiju Srpske u svojoj nadležnosti", rekao je Karan.

On je napomenuo da je upravo to danas garant ostvarivanja ljudskih prava i slobode mišljenja za građane Srpske, te dodao da je potrebno i dalje jačati MUP Srpske kako bi bio spreman da zaštiti građane, a prije svega Ustav Srpske.

Karan je pozvao građane Srpske da na miran i dostojanstven način danas izraze svoj stav o tome da u ovoj BiH i Republici Srpskoj ne može neki stranac donositi zakone i da ti zakoni ne mogu biti provodivi.


Ivetić: Podrška Dodiku, unitarna BiH je nemoguća

Ivetić: Podrška Dodiku, unitarna BiH je nemoguća

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga", predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je Srbe da dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм