Šta rade institucije?

Ko nazove Plenkovića majmunom ide u zatvor, a ko prijeti Dodiku smrću prođe nekažnjeno

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2022. 16:33

Policijska uprava Zadar privela je u prošli petak 71-godišnjeg muškarca koji je na društvenoj mreži Fejsbuk nazvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića majmunom.

Sa druge strane, na komentarima medija iz BiH primijetni su komentaru u kojima se upućuju prijetnje smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali o tome niko ne govori ništa.

Zašto je uhapšen Hrvat?

U saopštenju hrvatske policije stoji su dva muškarca privedena na osnovu člana Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na objavljeni članak o posjeti predsjednika Vlade RH Maslenici, objavili su komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja.

Kako piše 24sata.hr, jedan od muškaraca je priveden zbog komentara "Udri munjo, pukni grome... zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini", referirajući se na Plenkovićevu izjavu da će "Hrvatska, reagovati jasno i odlučno ako Rusija napadne Ukrajinu".

Prijetnje Miloradu Dodiku

Istraga prijetnji Dodiku uslijedila je kada je tokom emisije BN televizije u kojoj je gostovao Branislav Borenović, u program se uključio izvjesni Savo iz Njemačke koji je uputio prijetnje smrću Miloradu Dodiku.

Međutim, kada komentare ne ostavljaju lažni profili nego ljudi sa pravim imenom i prezimenom, Tužilaštvo BiH, kao ni SIPA ne reaguju.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

- "Metak u čelo"

- "U sekundi sam pomislio na više mogućnosti, ali nijedna nije ispod 10 godina zatvora, pa je bolje prešutjeti"

- "Pa atentat na Kenedija pa atentat na mnogo veće face izvršen da onog seoskog pajdaša niko ne može da ubije, ne mogu da vjerujem", samo su neki od komentara gdje se direktno poziva na ubistvo Milorada Dodika, a o tome nadležne institucije na nivou BiH poput VSTS-a i SIPA-e se ne oglašavaju.