Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: О'Брајен не познаје елементарне ствари о имовини у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 02.02.2024. 21:44

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да је невјероватно да помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Џејмс О`Брајен не познаје елементарне ствари о имовини у БиХ и да говорећи о том питању шаље поруке нетолеранције.

"Питање сукцесије и дејтонског уређења БиХ два су одвојена и различита питања", рекао је Којић, коментаришући О'Брајенову изјаву да је БиХ потписала Споразум о питањима сукцесије СФРЈ и државну имовину приписала БиХ, а не ентитетима.

Према Којићевим ријечима, није спорно да се дипломатско-конзуларна представништва у разним земљама у свијету распореде земљама насталим од бивше СФРЈ, али да је потпуно одвојено питање власништва имовине на територији БиХ коју су, по Дејтонском мировном споразуму, ентитети, Република Српска и Федерација БиХ (ФБиХ), унијели у државну заједницу БиХ.

"Имовина на територији БиХ је неспорно власништво ентитета. И сам анекс Дејтонског споразума каже да постоји гранична линија између ентитета, што потврђује да ентитети имају територију и да том територијом и имовином на њој не може располагати БиХ", истакао је Којић.

Он је додао да за Републику Српску нема ништа спорно да се оно што је по договору о сукцесији припало БиХ и књижи на БиХ, али да дејтонско територијално уређење БиХ нема никакве повезнице са расподјелом по основу сукцесије.

"Зато кажем да неко тог ранга не познаје елементарне ствари, али је јасно и сигурно да је тај неко дошао потпуно инструисан да пошаље овдје ружне и поруке нетолеранције у односу на уређење БиХ са два ентитета и у односу на њен национални састав", рекао је Којић.

О'Брајен је рекао данас у Сарајеву да имовина припада држави. "Године 2001. БиХ је потписала Споразум о питањима сукцесије СФРЈ, којег је ратификовала Парламентарна скупштина БиХ и државну имовину приписала БиХ, а не ентитетима. Постоји начин да се разговара о имовини тако што ће се о томе говорити у релевантним институцијама", образложио је О`Брајен у говору на ФПН-у. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.