Министар иностраних послова у Савјету министара

Конаковић: Одлуке, ипак, морају донијети домаћи лидери

  • Извор: СРНА
  • 25.01.2024. 14:18

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да сарадња са међународним партнерима мора бити на високом нивоу, али и да је сагласан са онима који кажу да одлуке у БиХ, ипак, морају донијети домаћи лидери.

Конаковић је, коментаришући став Амбасаде САД у БиХ која је реаговала на приједлоге измјена Изборног закона са састанка политичких лидера у Лакташима, рекао да ће са амбасадором САД у БиХ Мајклом Марфијем разговарати о овој теми.

- Важна су нам њихова мишљења, а ја по неким ставовима немам иста мишљења са америчком администрацијом и док сам овдје доносићу одлуке у интересу свих грађана БиХ, а поштовати ставове партнера у оној мјери у којој не угрожавају интересе БиХ - навео је Конаковић.

Одговарајући на питање како је сада фокус на измјенама Устава, када је у Лакташима разговарано о измјенама Изборног закона, Конаковић је рекао да је за странке "тројке" у оквиру измјена Изборног закона најважнија имплементација међународних судова, које, како је рекао, нема без измјене Устава.

- Не тражимо никакве пречице за чланство у ЕУ, али тражимо разумијевање и показивање лидерства од ЕУ, која би одлуком да отвори преговоре са БиХ послала снажну подршку грађанима БиХ - изјавио је Конаковић новинарима у Сарајеву Конаковић, који се данас састао са министром за европска питања Чешке Мартином Дворжаком.

Он је рекао да је у разговорима наглашено и да је БиХ свјесна свог дијела обавеза да усвоји још неколико закона, који су услов за отварање преговора са ЕУ, а који, према његовим ријечима, нису нешто тешко за доношење.

Дворжак је нагласио да је Чешка велики подржавалац проширења ЕУ и интеграције БиХ, наводећи да је једно од највећих достигнућа предсједавања Чешке ЕУ - давање кандидатског статуса БиХ.

Дворжак је поздравио и усвајање Закона о организацији тржишта вина, који је израђен уз подршку експерата из Чешке, истичући да ће то бити модел за нове сарадње.

- Чешка дуги низ година у БиХ спроводи развојну сарадњу и уложила је знатна финансијска средства. Наставићемо пружати ту врсту помоћи, а фокусираћемо се на трансформације које су потребне на европском путу - закључио је Дворжак.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм