Делегат у Дому народа

Ковачевић: БиХ ће остати дејтонска и асиметрична или је неће ни бити

  • Извор: РТРС
  • 20.02.2024. 12:20

БиХ може да остане оваква каква јесте, дејтонска, састављена од два ентитета и асиметрична федерација. У супротном БиХ дефинитивно неће бити, поручио је српски делегат у Дому народа Радован Ковачевић.

„Они који нам поручују да неће да прихватају асиметрична рјешења, желе да мијењају уставну структуру БиХ и уставни поредак и то им је само начин да централизују БиХ. Међутим, то је нешто што је недопустиво“, нагласио је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић поручује да се често у посљедње вријеме из Сарајева чује да су за њих неприхватљива асиметрична рјешења за БиХ.

„Међутим, морамо да их подсјетимо да су они пристали на асиметрично рјешење које се зове БиХ. То значи да је БиХ по свом уставном уређењу асиметрична федерација, или можемо рећи конфедерација. Дефинитивно да је Република Српска по свом Уставу уређена као република, исто као што је и ФБиХ уређена као федерација. То значи да је да је дефинитивно БиХ састављена од једне републике и једне федерација, а то је асиметрично рјешење, које је прихватио Алија Изетбеговић“, нагласио је Ковачевић.

Вулић: Изјавама о Додику Звиздић покушава да одржи дојам битности у појединим амбасадама

Вулић: Изјавама о Додику Звиздић покушава да одржи дојам битности у појединим амбасадама

Ковачевић истиче да је у посљедње вријеме Бакир Изетбеговић први покренуо причу са тезом да неће прихватити асиметрично ријешење.

„Ми га морамо подсјетити да је то асиметрично рјешење које се зове БиХ прихватио његов отац у Дејтонском споразуму“, каже Ковачевић.

Он подсјећа да сада и Денис Бећировић, Рефик Лендо и Ћамил Дураковић кажу да је свако рјешење које је асиметрично за њих неприхватљиво.

„Дају нам примјере Вијећа народа и Дома народа у парламенту ФБиХ. Међутим морамо да знамо да је Вијеће народа једна институција која је наметнута, и она не постоји у изворном Уставу Републике Српске и нема никакво утемељење у Дејтонском споразуму, за разлику од Дома народа у ФБиХ, које произилази из Вашингтонског споразума и изворног Устава ФБиХ“, рекао је Ковачевић.

Гогановић упитао Хелеза: Зашто БиХ није чланица Алијансе ако испуњава све услове и не треба никаква одлука

Гогановић упитао Хелеза: Зашто БиХ није чланица Алијансе ако испуњава све услове и не треба никаква одлука

Ковачевић подсјећа да је Устав БиХ одредио приликом избора делегата у Дом народа парламентарне скупштине БиХ да се Срби бирају у Народној скупштини Републике Српске, јер је ријеч о једнодомном парламенту, док се Бошњаци и Хрвати бирају, како Устав БиХ каже, у Дому народа парламента Федерације.

„То нам јасно каже да је то асиметрично рјешење, и да је Устав БиХ предвидио да је БиХ асиметрична. Једино таква може да постоји. Исти случај је и када чланови Предсједништва уложе вето, односно заштиту виталног ентитетског интереса. Свједоци смо када су то радили Жељка Цвијановић и Милорад Додик, када су уложили вето, то иде у НСРС, док друга два члана Предсједништва, када уложе вето, то иде у Дом народа парламента ФБиХ. То су ствари које је Устав одредио“, закључио је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.