Делегат у Дому народа БиХ

Ковачевић: Што је БиХ ближа ЕУ, даље је од лажног високог представника

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2024. 10:38

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да што је БиХ ближа ЕУ даља је од лажног високог представника и Уставног суда у коме сједе странци.

Ковачевић је истакао да је одлука о отварању преговора о приступању БиХ у ЕУ, која би требало да буду саопштена сутра, велика вијест за Републику Српску, која се од првог дана залаже за европски пут БиХ, што је ставила као стратешко опредјељење на спољнополитичком плану.

"Из перспективе Републике Српске увијек је била кључна борба како да на европском путу не изгубимо идентитет, видљивост, надлежности и аутономију", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, питање аутономије Српске, Устава и уставног поретка у БиХ треба постати европско.

Кад се Новалић мора појавити у затвору?

Кад се Новалић мора појавити у затвору?

"Неће се моћи тако лако газити преко Устава када назове неки амбасадор. Неће се моћи тако лако јуришати и атаковати на уставна права и надлежности Српске што будемо ближе ЕУ. То је један од наших стратешких циљева и на томе смо много радили", поручио је Ковачевић.

Он је навео да је недавно у Европском парламенту у Стразбуру, на опаске појединих европосланика да су Српска и њен предсједник Милорад Додик проблем за БиХ, објашњавао да тога има само у пропагандним и шаљивим текстовима, а да су ствари потпуно другачије у озбиљним анализама.

Ковачевић је указао да предсједник Српске штити и не дозвољава да ни педаљ права Српске буде нарушен.

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

Он је подсјетио да Српска има контролни пакет акција у Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара и могућност да све одлуке одлуке БиХ према ЕУ заустави.

"Међутим, то ми нисмо радили, него смо озбиљно преговарали, штитили интересе Српске, трудили се са партнерима да дођемо до компромиса и дошли смо до тога да смо у посљедњих годину и по дана урадили велики посао", нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио да је много боље када једна земља добије датум почетка преговора са ЕУ, али да се са ЕУ не може преговарати на начин да неко инсистира на томе да се крши Устав.

Ковачевић је рекао да не може неко да сили Српску да пристаје да се нешто оснива што у Уставу БиХ не постоји.

Почео састанак званичника у Требињу

Почео састанак званичника у Требињу

"Сматрамо да не можемо ништа да радимо док имамо нелегалног Кристијана Шмита и стране судије, па не можемо ни на који начин ни преговарати са ЕУ", навео је Ковачевић.

Он је поновио да је Српска јасно рекла да БиХ са лажним Шмитом који жели да буде изнад институција и грађана и да не може нигдје да иде осим у нестанак

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.