Delegat u Domu naroda BiH

Kovačević: Što je BiH bliža ЕU, dalje je od lažnog visokog predstavnika

  • Izvor: SRNA
  • 20.03.2024. 10:38

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da što je BiH bliža ЕU dalja je od lažnog visokog predstavnika i Ustavnog suda u kome sjede stranci.

Kovačević je istakao da je odluka o otvaranju pregovora o pristupanju BiH u ЕU, koja bi trebalo da budu saopštena sutra, velika vijest za Republiku Srpsku, koja se od prvog dana zalaže za evropski put BiH, što je stavila kao strateško opredjeljenje na spoljnopolitičkom planu.

"Iz perspektive Republike Srpske uvijek je bila ključna borba kako da na evropskom putu ne izgubimo identitet, vidljivost, nadležnosti i autonomiju", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, pitanje autonomije Srpske, Ustava i ustavnog poretka u BiH treba postati evropsko.

Kad se Novalić mora pojaviti u zatvoru?

Kad se Novalić mora pojaviti u zatvoru?

"Neće se moći tako lako gaziti preko Ustava kada nazove neki ambasador. Neće se moći tako lako jurišati i atakovati na ustavna prava i nadležnosti Srpske što budemo bliže ЕU. To je jedan od naših strateških ciljeva i na tome smo mnogo radili", poručio je Kovačević.

On je naveo da je nedavno u Еvropskom parlamentu u Strazburu, na opaske pojedinih evroposlanika da su Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik problem za BiH, objašnjavao da toga ima samo u propagandnim i šaljivim tekstovima, a da su stvari potpuno drugačije u ozbiljnim analizama.

Kovačević je ukazao da predsjednik Srpske štiti i ne dozvoljava da ni pedalj prava Srpske bude narušen.

Nikolić za ATV o spornim čokoladama: Obaveza da se povuče cijela serija

Nikolić za ATV o spornim čokoladama: Obaveza da se povuče cijela serija

On je podsjetio da Srpska ima kontrolni paket akcija u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara i mogućnost da sve odluke odluke BiH prema ЕU zaustavi.

"Međutim, to mi nismo radili, nego smo ozbiljno pregovarali, štitili interese Srpske, trudili se sa partnerima da dođemo do kompromisa i došli smo do toga da smo u posljednjih godinu i po dana uradili veliki posao", naglasio je Kovačević.

On je ocijenio da je mnogo bolje kada jedna zemlja dobije datum početka pregovora sa ЕU, ali da se sa ЕU ne može pregovarati na način da neko insistira na tome da se krši Ustav.

Kovačević je rekao da ne može neko da sili Srpsku da pristaje da se nešto osniva što u Ustavu BiH ne postoji.

Počeo sastanak zvaničnika u Trebinju

Počeo sastanak zvaničnika u Trebinju

"Smatramo da ne možemo ništa da radimo dok imamo nelegalnog Kristijana Šmita i strane sudije, pa ne možemo ni na koji način ni pregovarati sa ЕU", naveo je Kovačević.

On je ponovio da je Srpska jasno rekla da BiH sa lažnim Šmitom koji želi da bude iznad institucija i građana i da ne može nigdje da ide osim u nestanak

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film