Predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH

Lovrinović: Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, situacija će biti još složenija

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2022. 17:00

Ukoliko ne dođe do dogovora o izmjena Izbornog zakona, situacija u BiH biće još složenija, rekao je danas predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović.

- Mi mislimo da se izmjene Izbornog zakona moraju dogoditi u dijelovima koji se odnose na odluke Ustavnog suda i Suda u Strazburu i mislimo da još ima vremena - izjavio je Lovrinović novinarima i dodao da nema pravo da odustaje od mogućnosti da se izborni proces dovede u zakonitu formu.
On je naveo da i predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije i međunarodne zajednice očekuju da se to dogodi kako bi se u izborni proces ušlo na valjan način ukoliko do tog dogovora dođe.
- Ne mogu ni pretpostaviti šta će se dogoditi ukoliko do toga ne dođe. Ako izborni proces počne, a ne bude sporvedena odluka Ustavnog suda, koji je izbrisao određene članove, prema kojima se ne može implementirati ono što se dogodi na izborima, a pri tom mislim na izbor Doma naroda Federacije, a potom i Doma naroda BiH, te izvršna vlast... Volio bih da se to ne dogodi - rekao je Lovrinović.
On je napomenuo da učesnici pregovora govore da je ostalo još malo da bi se došlo do dogovora i da nema razloga da se odustane.
- Dobro bi bilo da se dođe do rješenja kako se popunjavaju domovi naroda. To je toliko malo, ustavno i zakonito da ne vidim zašto da se ne dogovori. Sve drugo je avantura - istakao je Lovrinović.
On je naveo da su neki predstavnici međunarodne zajednice poručili da nije problem odgoditi izbore ukoliko bi se za mjesec-dva došlo do dogovora, kako bi se ušlo u mandat koji neće imati "ovu vrstu neuralgičnih pitanja koja sada postoje".
- Postoji zakonska mogućnost da se to odgodi mjesec dana. Smatram da je to bolje jer ako se to desi imaćemo manje problema nego ako uđemo u nezakonit proces - ukazao je Lovrinović.
Тагови: