Direktor OBA-e

Mehmedagić tvrdi da je zabrana Koviću "u skladu sa zakonom"

  • Извор: СРНА
  • 14.03.2022. 12:13

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću "donesena u skladu sa zakonom", ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, "jedan od hiljade".

- Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije riječ o ničijoj samovolji. Struka je tako rekla tako - tvrdi Mehmedagić i ističe da za to što se na toj listi našao Ković "nisu krivi ni on, ni njegov zamjenik Trifko Buha, kako se tvrdi u medijima".

Mehmedagić je za Srnu otkrio da je profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, te još u jednu zemlju, koje se "nije mogao sjetiti".

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH".

Profesor Ković tada je izjavio Srni da mu je ulazak u BiH zabranjen na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

- Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio - istakao je profesor Ković.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. "Nekome je, vjerovatno, zasmetala moja javna riječ. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje", naglasio je Ković.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић