Професор на факултету Безбједносних наука

Мићин за АТВ о сигурности грађана: Мора се водити рачуна о појединцима, радикалним исламистима

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 14:51

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић упутио је данас акт свим безбједносим агенцијама које се налазе у саставу овог Министарства у којем је затражио да се предузму све мјере радње како би се обезбиједила сигурност грађана и имовине.

Професор на факултету Безбједносних наука, Саша Мићин, рекао је гостујући у АТВ-овој Теми дана, да је такав потез начињен због дешавања на Блиском истоку.

"То што је министар урадио је рутинска процедура, узимајући у обзир дешавања на Блиском истоку. Видјели смо у Бриселу шта се десило, напад на два навијача из Шведске. Не смијемо скренути са ума, да је у БиХ присутан велики број миграната из разних земаља свијета", каже Мићин те додаје:

"То је мјера која се предузима у оваквим ситуацијама. Сматрам да у БиХ не може доћи до неког организованог терористичког напада, али мора се водити рачуна о појединцима, радикалним исламистима. 

О скуповима подршке Палестини, који се организују у Сарајеву, Мићин каже да они носе одређен вид ризика.

"Сви скупови тог типа, носе одређен вид ризика. Иако ја предпостављам да су такви скупови пријављени и да се контролишу од стране надлежних органа. Мислим да не треба бити навијачки расположен, када су у питању дешавања на Блиском истоку. Иако је тај сукоб географски удаљен од нас, по том питању се врши поларизација у смислу навијања за и против, а то је оно што нам најмање треба, то рецимо доноси сукобе", истако је Мићин.

Мићин је коментарисао и то, што поједине земље Европе, попут Аустрије, Француске и Белгије, пооштравају мјере безбједности у земљи, изводећи војску на улице.

"У питању је превентивно дјеловање. Видјели смо да Словенија и Италија уводе јаче контроле на границама. Ми смо заборавили мигрантску кризу, она и даље траје, није престала. Када су у питању мигранти, ви не знате ко долази, они немају докумената, то је ријеч о више десетина хиљада људи. Доста њих је исламистички настројено, са тенденцијом да изврше неки терористички акт. Ево видимо шта се десило у Бриселу", нагласио је професор Мићин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм