Direktor RAK-a

Milinović: Prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje u skladu sa zakonskim nadležnostima

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2023. 18:47

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović izjavio je da nikakav politički uticaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH, niti staviti Agenciju u položaj da radi za bilo čiji interes, osim za interes građana.

Milinović je rekao Srni da je RAK nezavisna agencija koja radi u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima jer samo tako može ispoštovati striktne procedure i pravila kako domaćeg zakonodavstva, tako i međunarodnih propisa iz svoje nadležnosti, kojih je dužna da se pridržava.

- U oblasti telekomunikacija i procesu digitalizacije ključna je saradnja BiH sa zemljama regiona na čelu sa Srbijom, zbog koordinacije veoma složenih procesa koji prate ovu oblast - rekao je Milinović u vezi sa aktuelnom temom prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

On je istakao da je Agencija u protekle dvije godine obavila niz konsultacija sa javnim i komercijalnim emiterima i zainteresovanim stranama u ovom procesu i u skladu sa tim je 2021. godine raspisan javni poziv za dodjelu dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u BiH - Multipleks D, a u skladu sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Milinović je rekao da je uslovima javnog poziva bio predviđen rok od 45 dana za prijavu i na njega su se mogla javiti sva pravna lica sa sjedištem u BiH registrovana za obavljanje djelatnosti iz oblasti telekomunikacija, a među kojima i dominantni telekom operateri bez ikakvih ograničenja.

- U novembru 2021. godine, u skladu sa sprovedenim javnim pozivom, dodijeljena je dozvola za Multipleks D i upotrebu radiofrekvencijskog spektra operateru Multipleksa D u svih devet digitalnih regija na teritoriji BiH - dodao je Milinović.

On je rekao da su u proteklom periodu komercijalne TV stanice iskazivale interes za pristup Muksu D ili u svih devet digitalnih regija ili regionalno, te sklopile komercijalne ugovore sa Multipleks operaterom.

- S obzirom na to da je kapacitet Multipleksa D gotovo u potpunosti popunjen, a u skladu sa upitima emitera koji još nisi pristupili Muksu D, Agencija će u narednom periodu naći rješenje za nastavak ovog procesa kako bi svi zainteresovani emiteri mogli preći na digitalno zemaljsko emitovanje - naveo je Milinović.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)