Saša Obradović

Mine ostaju, donatori odlaze

  • Извор: СРНА
  • 09.03.2023. 08:32

Politike u BiH moraju da se dogovore kako će da izdvajaju novac za deminiranje jer se donatori polako povlače, a sumnjive površine pod minama ostaju, izjavio je direktor Centra za uklanjanje minina u BiH Saša Obradović.

Obradović je istakao da se proces deminiranja u BiH odvija sporo jer nije izdvojen novac za te namjene sa svih nivoa vlasti, a obećan je pri izradi Strategije o protiminskom djelovanju za period 2019-2025.

On je naveo da će ove godine uslijediti i revizija Strategije i nada se da će svi nivoi vlasti u BiH shvatiti da zajedničkim snagama treba ukloniti mine sa prostora Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta jer se donatori polako okreću Ukrajini, Siriji i drugim zemljama.

- Bojim se da će BiH ubuduće o ovom pitanju biti zaboravljena od donatora - rekao je Obradović za "Glas Srpske".

On je dodao da je odobreno produženje Strategije do 2027. godine, a da će ova godina dati jasne pokazatelje kada bi trebalo da bude završen proces deminiranja.

- Mnogi faktori utiču na ovaj proces koji je opasan i otežan jer nema sluha za deminiranje i pomoć stanovništvu koje više od 25 godina živi pored minskih polja - istakao je Obradović.

On je podsjetio da je prošle godine jedna osoba stradala od mina, kada je zalutala i ušla u minsko polje.

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.