Ambasade BiH u Sloveniji i Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova BiH u novoj aferi kršenja propisa

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2021. 19:41

Na ivici zakona, i to zbog putovanja tzv. visokog predstavnika BiH, našle su se Ambasade BiH u Sloveniji i Hrvatskoj. Tamo ih je, tvrde ambasadori, gurnulo Ministarstvo spoljnih poslova, iz kojeg je prošle sedmice stigla instrukcija o najavi dolaska Kristijana Šmita na bledski forum. Tražili su da ambasadori BiH obavijeste Hrvatsku i Sloveniju i o dolasku Šmitove naoružane pratnje. Da su to i uradili, tvrde ambasadori, prekršili bi zakon.

"Nijedna ambasada BiH u svijetu ne može najavljivati državi prijema strane naoružane državljane posebno kada postoji uredba Republike Hrvatske koja definiše ko iz BiH ima pravo na oružanu pratnju. Tu ne postoji OHR. samo članovi Predsjendištva, Predsjedavajući Savjeta mnistara, ministri spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane kao i Tužilac BiH i Predsjendik Suda BiH" kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj. 

U tome da stranci u zemlji prijema najavljuju druge strance koji će sa sobom nositi 4 pištolja i 200 metaka, problem ne vide samo u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

"Očigledno da je to veliki nesporazum ili nečija namjera da se ambasade u Slovenji i u Hrvatskoj dodatno omalovaže na taj način radeći poslove prema njihovoj instrukciji u kojoj niti su pravno utemeljene niti je u domenu naših svakodnevnih poslova", kaže Milorad Živković, ambasador BiH u Sloveniji.

U Ambasadi BiH u Hrvatskoj odbili su da najave i let Kristijana Šmita na relaciji Zagreb-Sarajevo. Taj poseban tretman, kažu, skupo bi koštao. 

"Ja nemam dozvolu da trošim novac Ambasade u svrhu VIP tretmana stranih državljana, te sam i to odbio da učinim. Na posljetku, u Sarajevu se pokušava spinovati da sam ja napravio nekakav prekršaj što nisam postupio po njihovim instrukcijama, a ja ovako javno kažem da nijedan ambasador ne smije da postupi po instrukciji MIP-a ukoliko se traži od njega da krši zakon i procedure pa makar to bilo i zbog Šmita", kaže Aleksandar Vranješ. 

U MIP- u ili nisu pročitali dopis iz OHRa, ili ga nisu dobro preveli sa engleskog. Izvori  iz Ministarstva u Sarajevu za ATV otkrivaju sadržaj dopisa, a tamo jasno piše da je MInistarstvo spoljnih poslova BiH trebalo da najavi put Kristijana Šmita i njegovog obezbjeđenja preko Hrvatske do Slovenije, hrvatskoj ambasadi u Sarajevu.