Министар безбједности у Савјету министара

Нешић: Федерални МУП и Исак одмах да реагују и процесуирају лица која су запалила заставу Српске

  • Извор: АТВ
  • 10.01.2024. 13:05

Тражим од федералног МУП-а и министра Раме Исака да одмах реагују, идентификују и процесуирају лица која су запалила заставу Републике Српске, уз повике "Алаху екбер" и "Текбир", рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

- Овакви изливи мржње, ширење страха и ратнохушкачких порука су апсолутно неприхватљиви и морају бити санкционисани у складу са законом. Од бошњачких политичких партија, такође очекујем да јасно осуде ово дивљаштво, ширење међунационалне мржње и пријетећих порука јер паљење заставе Републике Српске јесте најстрашнија порука и пријетња - навео је Нешић.

Истиче да забрињава да је инцидент у Зеници други по реду који се синоћ десио у ФБиХ.

Нагласио је да се први десио у Коњицу, гдје су се хулигани окупили испред православне цркве и тражили скидање заставе.

- На свим вјерским објектима, одувијек, а посебно у вријеме празника, истичу се националне и вјерске заставе. Захтијевати да се са цркве скине национална застава нарушавање је, уставом загарантованих, вјерских слобода и конститутивности српског народа у Федерацији, што је кривично дјело прописано Кривичним законима, те од министра Раме Исака очекујем ефикасну реакцију и у овом случају - навео је Нешић.

Рекао је да овакви догађаји, којима се шири мађунационална мржња, посебно изазивају нелагодност код повратничке популације и зато захтијевају хитну реакцију полиције како би се јасно показало да су насиље и мржња недопустиви.

- На крају, очекујем и од међународне заједнице и амбасада да реагују на инциденте у Зеници и Коњицу - закључио је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.