Делегат српског народа у Дому народа

Новаковић Бурсаћ: Приједлог СДА неприхватљив, недопустиво да ЦИК најосјетљивија питања регулише правилницима

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2023. 15:42

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да измјене Изборног закона које је предложила СДА нису прихватљиве, а да је недопустиво да је Централна изборна комисија самоиницијативно намијенила себи улогу да најосјетљивија питања изборног процеса регулише правилницима, а не законски.

- Нема приједлога за рјешење најкрупнијих питања која се тичу изборног процеса - изјавила је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Бурсаћева је оцијенила да је приједлог СДА о коме у петак, 29. децембра, треба да расправља Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, покушај ове странке да се додвори неким центрима.

- СНСД не бјежи од унапређења изборног процеса, али не желимо подржати нешто што је већ раније нетранспарентно смишљено и договорено у овој области - поручила је Бурсаћева.

Она је нагласила да је основни предуслов политички договор унутар БиХ, а да тога нема, те да оно што се нуди није ништа друго до упорно наметање некаквих рјешења која су негдје припремљена, а тичу се "такозваних унапређења у смислу увођења нових технологија".

- Већ за буџет 2023. године ЦИК је тражио 17 милиона за набавку софтвера, што нам говори да они већ имају идеју шта хоће, колико то кошта... без испитивања тржишта и спровођења јавне набавке - навела је Бурсаћева.

Она је констатовала да је у БиХ било доста лоших исхода и спровођења "потрошених пројеката" који се у пракси нису показали као добри.

Бурсаћева је истакла да је недопустиво да ЦИК најосјетљивија питања изборног процеса регулише правилницима и да се такве ствари не могу прихватити.

- Регулација тако осјетљивих ствари мора бити законска - поручила је Бурсаћева.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би да на хитној сједници у петак, 29. децембра, разматрају Приједлог измјена и допуна Изборног закона чији су предлагачи посланици СДА.

Пратите нас и путем Вибера