Sarajevo

Novi Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli predao akreditive

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2022. 13:52

Novoimenovani ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, te izrazio odlučnost da nastavi izgradnju dugih i bliskih veza između dvije zemlje i uvjerenost "da je pred BiH svijetla budućnost".

Rajli je u obraćanju istakao da je Vlada Velike Britanije dugogodišnji prijatelj BiH i svih njenih građana, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Naša zajednička predanost tom prijateljstvu je još i važnija u vrijeme kada se evropska bezbjednost i vrijednosti suočavaju sa novom i direktnom prijetnjom. Obavezujem se na zajednički rad sa Vama i drugim članovima Predsjedništva, kao i svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem podrške suverenitetu, stabilnosti i bezbjednosti svih građana ove divne zemlje, te podrške evroatlantskom putu koji su oni odabrali", istakao je Rajli.

Imajući u vidu da su izbori u BiH uskoro, Rajli je iskazao punu podršku Velike Britanije svim građanima i institucijama koji rade na omogućavanju ovog ključnog izražavanja demokratske volje građana.

On je napomenuo da će brza realizacija rezultata i formiranje vlasti spremnih na saradnju biti jednako važno za zadržavanje povjerenja glasača.

Prema njegovim riječima, Velika Britanija je posvećena radu sa političkim liderima, zvaničnim institucijama, kompanijama i civilnim društvom kako bi pomogla da se izgradi ta ekonomska bezbjednost, promoviše jača trgovina, investicije i partnerstvo zemalja - što je osnova za zajedničku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

Rajli je imenovan za ambasadora Velike Britanije u BiH nakon što je okončan mandat Metjua Filda.

On je donedavno bio specijalni izaslanik Velike Britanije za Rog Afrike i Crveno more, a tokom karijere je intenzivno radio u Istočnoj Africi i na Srednjem Istoku, sa fokusom na bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

U periodu od 2013. do 2014. godine bio je zamjenik šefa misije i direktor Odjeljenja za trgovinu i investicije britanske Ambasade u Rijadu, Saudijska Arabija.

Rajli je prethodno radio na pitanjima Balkana kao zamjenik šefa Odjeljenja za ovaj region i proširenje EU u periodu od 2010. do 2013. godine.

Prije toga proveo je četiri godine na poziciji šefa Političkog odjeljenja u Moskvi. Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije pridružio se nakon završenog Univerziteta u Edinburgu, gdje je studirao književnost i istoriju umjetnosti.