Дом народа

Новић: Нема кривичне одговорности, Додик и Лукић радили по Уставу

  • Извор: СРНА
  • 15.09.2023. 09:53

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да предсједник Републике Српске Милорад Додик и в.д. директора "Службеног гласника" Милош Лукић не могу одговарати законски јер су извршавали дужности предвиђене Уставом и законима, те истакао да тврдње да се до Нове године мора донијети првостепена пресуда додатно потврђују да је ријеч о политичком процесу.

Коментаришући чињеницу да су Тужилаштво и Суд БиХ подигли и потврдили оптужницу против Додика и Лукића без обзира што су само извршавали своје уставне и законске обавезе, Новић је рекао да сви правнци, па и људи који иоле познају право знају да званичници који извршавају своје уставне и законске обавезе не могу одговарати по закону, осим уколико су злоупотријебили службени положај.

"Лукић би требао да одговара уколико не би у `Службеном гласнику` био објављен одређени закон или акт јер није мјеродаван да цијени да ли је један закон или није у складу са Уставом. Предсједнику Републике, са друге стране, ништа друго није ни преостало већ да указом проглашава законе које донесе Народна скупштина Републике Српске јер је то његова уставна надлежност", појасно је Новић.

НЕМА ОДГОВОРНОСТИ

Новић сматра да ће са тог аспекта бити интересантно да Суд БиХ коначно каже које су то толике злоупотребе и како су Додик и Лукић "починили кривично дјело".


Миличевић практично потврдио Шмита: Најрадије бисмо да Додика нема на политичкој сцени

Миличевић практично потврдио Шмита: Најрадије бисмо да Додика нема на политичкој сцени

"Но, ако је то у вези са причом која се ових дана лансира у БиХ да се до Нове године мора донијети првостепена пресуда, да је то договорено са неким структурама из међународне заједнице, па другостепена шта год буде с њом, онда нам је додатно јасно о каквом политичком процесу се ради", истакао је Новић.

БиХ ЈЕ ПРОТЕКТОРАТ

Коментаришући чињеницу да Кристијан Шмит није потврђен у Савјету безбједности УН, а покушава да доноси законе у БиХ као међународно признатој земљи, која је уз то већ деценијама са ОХР-ом и неким високим представницима, Новић је оцијенио да је све то доказ да је БиХ протекторат.

"Ова земља нема своју стварну ни надлежност нити има безбједност. Ово је навођена земља. Један странац и да је потврђен од УН као високи представник, а поготово када није, не може да уређује правни систем у БиХ", рекао је Новић.

Новић је констатовао да се Шмит већ одавно у то упустио. "Сматрам да је то урадио потпуно неуставно, антдејтонски. Намеће законе, и то оне најбитније, а ријеч је о закону који се односи на Уставни суд БиХ, закон који се односи на Изборни закон и Кривични законик.

Све то указује, каже Новић, да БиХ неће још дуго година постати европска земља чији ће пријем искрено и отворено ЕУ затражти.

Осврћући се на недавну изјаву директора Службе за послове са странцима Жарка Лакете да је Шмит злоупотријебио члан 124 Закона о странцима, Новић је изразио увјерење да директор Службе сигурно има разлоге за такве тврдње.

"Ако је то директор Службе за послове са странцима изанализирао и тако оцијенио, онда му треба вјеровати. Он сигурно говори са аргументима. Не би ни он смио излазити изван оквира закона и олако тврдити да је неко злоупотријебио то право", рекао је Новић.

СРПСКА ШТИТИ ДЕЈТОН

Новић је оцијенио да су потези које повлаче институције Републике Српске и њени званичници и представници из Српске у заједничким институцијама БиХ заштита Дејтонског споразума.


Огласила се министар просвјете о случају обљубе ученице у Кнежеву

Огласила се министар просвјете о случају обљубе ученице у Кнежеву

"У овој земљи се стално воде јалови разговори и ми данас водимо бројне беспотребне сукобе око тога шта је Дејтонски споразум. Сматрам да Република Српска апсолутно жели дјеловање БиХ, искључиво у оквиру Дејтонског споразума", истакао је Новић.

Новић је нагласио да се Републка Српска бори свим политичким средствима да дјелује на нивоу БиХ у складу са Дејтонским споразумом, али не са злонамјерним тумачењем тог документа.

"То ће сигурно трајати још дуго, али мслим да треба ићи корак по корак да мијењамо одређене ствари искључиво договором свих страна у БиХ", поручио је Новић.

ШМИТОВО ПОЗОРИШТЕ

Осврћући се на најаву Кристијана Шмита да ће доћи у Бањалуку гдје ће се састати са потпредсједником Републике Српске Ћамилом Дураковићем и опозиционим партијама које су тај сусрет одбиле, па потом Шмитово "одустајање од доласка" у Српску гдје је непожељан, Новић је оцијенио да је опозиција из Републике Српске увидјела да би тај сусрет био "забадање глоговог коца" у њихово посљедње упориште међу грађанима.


Погледајте одушевљење Ким Џонг Уна када је видио авион Су-35

Погледајте одушевљење Ким Џонг Уна када је видио авион Су-35

"Опозиција је тога била свјесна. То је био једини разлог да откажу састанак са Шмитом јер би било сувише политички ризично и штетно да су га прхватили", напоменуо је Новић.

Новић је навео да је и сам Шмит процијенио да нема коме да иде у Бањалуку и тај састанак отказао.

"У јавност је потом тврдио како неће да учествује у позоришној представи. Ако то тврди, онда мора да зна да је он ту позоршну представу био поставио на сцену, али да је, пошто играчи нису дошли, остао сам као конференсије", казао је Новић.

Коментаришући позиве из Амбасаде САД у БиХ представницима синдиката у Републици Српској на састанак који су одбили, те чињеницу да из те амбасаде чак премијеру Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермину Никшићу предлажу тачке дневног реда за сједницу Владе, Новић је рекао да су и један и други потез готово нестварни.

"Не могу да вјерујем да амбасадор једне од најмоћнијих земаља свијета тражи од сндиката да предузима одређене мјере за рушење система и побуну против званичника у Републици Српској, не оспоравајући његово право да се састаје са било ким. Ако је тачна информација да је одређивао дневни ред сједница Владе ФБиХ или тражо да се о одређеним тачкама рсправља, онда је то сумрак демократије и сумрак перспективе ове земље", оцијенио је Новић.

ДОК ПОСТОЈИ НАДА ЗА ДОГОВОР МИ СМО У ИНСТИТУЦИЈАМА БиХ

На питање да ли ће представници из Републике Српске напустити заједничке институције, Новић је одговорио да се око тога ствара превелика фама, да је БиХ у континуитету у кризи и политичкој и свакој другој, па и у односу на међунароне факторе.

"Представници из Републике Српске неће се повући из заједничких институција све док постоји минимум могућности да извршавају своје обавезе", рекао је Новић у интервјуу Срни.


Пијан слетио са пута, двије особе превезене на УКЦ Српске

Пијан слетио са пута, двије особе превезене на УКЦ Српске

Новић наводи да су представници Републике Српске у заједничким институцијама изабрани од народа да дјелују у складу са овлаштењима која имају и да ће пратити цјелокупна дешавања на нивоу БиХ и сходно томе се опредјељивати.

"Али, нека нико не мисли да ћемо ми истрчати из ових институција и допустити да ради ко шта жели. Ми ћемо учинити све да органи на нивоу БиХ дјелују у складу са Уставом, законом и Дејтонским споразумом. Све док буде и последњи минимум наде да можемо утицати на то у границама нашх овлаштења, ми ћемо ту дјеловати", нагласио је Новић.

Уколико би се једног дана показало да то нема перспективу, поручио је Новић, онда је беспредметно да сједимо ту.

"Баш као у браку - све дотле док постоји шанса, брак треба одржавати, а када нема шансе онда је и добар развод бољи него живјети у лошем браку", илустровао је Новић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм