Dom naroda

Nović: Nema krivične odgovornosti, Dodik i Lukić radili po Ustavu

  • Izvor: SRNA
  • 15.09.2023. 09:53

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić ne mogu odgovarati zakonski jer su izvršavali dužnosti predviđene Ustavom i zakonima, te istakao da tvrdnje da se do Nove godine mora donijeti prvostepena presuda dodatno potvrđuju da je riječ o političkom procesu.

Komentarišući činjenicu da su Tužilaštvo i Sud BiH podigli i potvrdili optužnicu protiv Dodika i Lukića bez obzira što su samo izvršavali svoje ustavne i zakonske obaveze, Nović je rekao da svi pravnci, pa i ljudi koji iole poznaju pravo znaju da zvaničnici koji izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze ne mogu odgovarati po zakonu, osim ukoliko su zloupotrijebili službeni položaj.

"Lukić bi trebao da odgovara ukoliko ne bi u `Službenom glasniku` bio objavljen određeni zakon ili akt jer nije mjerodavan da cijeni da li je jedan zakon ili nije u skladu sa Ustavom. Predsjedniku Republike, sa druge strane, ništa drugo nije ni preostalo već da ukazom proglašava zakone koje donese Narodna skupština Republike Srpske jer je to njegova ustavna nadležnost", pojasno je Nović.

NЕMA ODGOVORNOSTI

Nović smatra da će sa tog aspekta biti interesantno da Sud BiH konačno kaže koje su to tolike zloupotrebe i kako su Dodik i Lukić "počinili krivično djelo".


Miličević praktično potvrdio Šmita: Najradije bismo da Dodika nema na političkoj sceni

Miličević praktično potvrdio Šmita: Najradije bismo da Dodika nema na političkoj sceni

"No, ako je to u vezi sa pričom koja se ovih dana lansira u BiH da se do Nove godine mora donijeti prvostepena presuda, da je to dogovoreno sa nekim strukturama iz međunarodne zajednice, pa drugostepena šta god bude s njom, onda nam je dodatno jasno o kakvom političkom procesu se radi", istakao je Nović.

BiH JЕ PROTЕKTORAT

Komentarišući činjenicu da Kristijan Šmit nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, a pokušava da donosi zakone u BiH kao međunarodno priznatoj zemlji, koja je uz to već decenijama sa OHR-om i nekim visokim predstavnicima, Nović je ocijenio da je sve to dokaz da je BiH protektorat.

"Ova zemlja nema svoju stvarnu ni nadležnost niti ima bezbjednost. Ovo je navođena zemlja. Jedan stranac i da je potvrđen od UN kao visoki predstavnik, a pogotovo kada nije, ne može da uređuje pravni sistem u BiH", rekao je Nović.

Nović je konstatovao da se Šmit već odavno u to upustio. "Smatram da je to uradio potpuno neustavno, antdejtonski. Nameće zakone, i to one najbitnije, a riječ je o zakonu koji se odnosi na Ustavni sud BiH, zakon koji se odnosi na Izborni zakon i Krivični zakonik.

Sve to ukazuje, kaže Nović, da BiH neće još dugo godina postati evropska zemlja čiji će prijem iskreno i otvoreno ЕU zatražti.

Osvrćući se na nedavnu izjavu direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete da je Šmit zloupotrijebio član 124 Zakona o strancima, Nović je izrazio uvjerenje da direktor Službe sigurno ima razloge za takve tvrdnje.

"Ako je to direktor Službe za poslove sa strancima izanalizirao i tako ocijenio, onda mu treba vjerovati. On sigurno govori sa argumentima. Ne bi ni on smio izlaziti izvan okvira zakona i olako tvrditi da je neko zloupotrijebio to pravo", rekao je Nović.

SRPSKA ŠTITI DЕJTON

Nović je ocijenio da su potezi koje povlače institucije Republike Srpske i njeni zvaničnici i predstavnici iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH zaštita Dejtonskog sporazuma.


Oglasila se ministar prosvjete o slučaju obljube učenice u Kneževu

Oglasila se ministar prosvjete o slučaju obljube učenice u Kneževu

"U ovoj zemlji se stalno vode jalovi razgovori i mi danas vodimo brojne bespotrebne sukobe oko toga šta je Dejtonski sporazum. Smatram da Republika Srpska apsolutno želi djelovanje BiH, isključivo u okviru Dejtonskog sporazuma", istakao je Nović.

Nović je naglasio da se Republka Srpska bori svim političkim sredstvima da djeluje na nivou BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali ne sa zlonamjernim tumačenjem tog dokumenta.

"To će sigurno trajati još dugo, ali mslim da treba ići korak po korak da mijenjamo određene stvari isključivo dogovorom svih strana u BiH", poručio je Nović.

ŠMITOVO POZORIŠTЕ

Osvrćući se na najavu Kristijana Šmita da će doći u Banjaluku gdje će se sastati sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i opozicionim partijama koje su taj susret odbile, pa potom Šmitovo "odustajanje od dolaska" u Srpsku gdje je nepoželjan, Nović je ocijenio da je opozicija iz Republike Srpske uvidjela da bi taj susret bio "zabadanje glogovog koca" u njihovo posljednje uporište među građanima.


Pogledajte oduševljenje Kim Džong Una kada je vidio avion Su-35

Pogledajte oduševljenje Kim Džong Una kada je vidio avion Su-35

"Opozicija je toga bila svjesna. To je bio jedini razlog da otkažu sastanak sa Šmitom jer bi bilo suviše politički rizično i štetno da su ga prhvatili", napomenuo je Nović.

Nović je naveo da je i sam Šmit procijenio da nema kome da ide u Banjaluku i taj sastanak otkazao.

"U javnost je potom tvrdio kako neće da učestvuje u pozorišnoj predstavi. Ako to tvrdi, onda mora da zna da je on tu pozoršnu predstavu bio postavio na scenu, ali da je, pošto igrači nisu došli, ostao sam kao konferensije", kazao je Nović.

Komentarišući pozive iz Ambasade SAD u BiH predstavnicima sindikata u Republici Srpskoj na sastanak koji su odbili, te činjenicu da iz te ambasade čak premijeru Federacije BiH /FBiH/ Nerminu Nikšiću predlažu tačke dnevnog reda za sjednicu Vlade, Nović je rekao da su i jedan i drugi potez gotovo nestvarni.

"Ne mogu da vjerujem da ambasador jedne od najmoćnijih zemalja svijeta traži od sndikata da preduzima određene mjere za rušenje sistema i pobunu protiv zvaničnika u Republici Srpskoj, ne osporavajući njegovo pravo da se sastaje sa bilo kim. Ako je tačna informacija da je određivao dnevni red sjednica Vlade FBiH ili tražo da se o određenim tačkama rspravlja, onda je to sumrak demokratije i sumrak perspektive ove zemlje", ocijenio je Nović.

DOK POSTOJI NADA ZA DOGOVOR MI SMO U INSTITUCIJAMA BiH

Na pitanje da li će predstavnici iz Republike Srpske napustiti zajedničke institucije, Nović je odgovorio da se oko toga stvara prevelika fama, da je BiH u kontinuitetu u krizi i političkoj i svakoj drugoj, pa i u odnosu na međunarone faktore.

"Predstavnici iz Republike Srpske neće se povući iz zajedničkih institucija sve dok postoji minimum mogućnosti da izvršavaju svoje obaveze", rekao je Nović u intervjuu Srni.


Pijan sletio sa puta, dvije osobe prevezene na UKC Srpske

Pijan sletio sa puta, dvije osobe prevezene na UKC Srpske

Nović navodi da su predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama izabrani od naroda da djeluju u skladu sa ovlaštenjima koja imaju i da će pratiti cjelokupna dešavanja na nivou BiH i shodno tome se opredjeljivati.

"Ali, neka niko ne misli da ćemo mi istrčati iz ovih institucija i dopustiti da radi ko šta želi. Mi ćemo učiniti sve da organi na nivou BiH djeluju u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom. Sve dok bude i poslednji minimum nade da možemo uticati na to u granicama našh ovlaštenja, mi ćemo tu djelovati", naglasio je Nović.

Ukoliko bi se jednog dana pokazalo da to nema perspektivu, poručio je Nović, onda je bespredmetno da sjedimo tu.

"Baš kao u braku - sve dotle dok postoji šansa, brak treba održavati, a kada nema šanse onda je i dobar razvod bolji nego živjeti u lošem braku", ilustrovao je Nović.

Pratite nas i putem Vibera