Upozorenje

Odbor za zaštitu prava Srba: FBiH - temelj velikobošnjačke politike

  • 02.05.2022. 09:52

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) smatra da je dovoljno pogledati stanje srpske pravoslavne zajednice u kantonima gdje Bošnjaci samostalno vladaju da bi svijet razumio zašto Srbi ne žele državu pod bošnjačkom dominacijom.

Iz Odbora su istakli da cilj zahtjeva velikobošnjačke politike za smanjenje nadležnosti Doma naroda BiH, za derogiranje nadležnosti Doma naroda FBiH, za redukovanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu parlamenta BiH, za jačanje Vijeća naroda Republike Srpske jeste stvaranje države gdje bi većinski muslimani brojnošću preuzeli kompletnu vlast i preglasavali Srbe i Hrvate.

Ako bi se takav scenario ostvario, onda bi došlo do islamizacije cijele BiH, upozoravaju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Odbor je ukazao da u kantonima gdje Bošnjaci mogu samostalno konstituisati vlast, drugi narodi nemaju šanse za opstanak.

U saopštenju se navodi da je riječ o Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom, Bosansko-podrinjskom, kao i o 59 odsto Srednjobosanskog kantona.

Iz Odbora tvrde da je prostor ovih šest kantona baza za vođenje politike koja se može smatrati bošnjačkom politikom.

Na tom prostoru su 1991. godine, podsjeća Odbor, postojala 592 naselja i grada sa srpskom većinom, koji su danas ostali samo u tragovima.

"Broj zaposlenih pravoslavaca u ovim kantonima ogoljuje cijelu bošnjačku politiku. Ako u muslimanskoj kantonalnoj upravi ima 325 zaposlenih, a od toga četiri Srbina, jasno je šta bi bilo sa bilo kojim dijelom srpske zajednice ukoliko bi tu bila dominantna velikobošnjačka muslimanska politika, koja je najveći uzrok svih kriza u BiH", navode iz Odbora.

Ako neko nameće svoju brojnost i lažnu istoriju kao osnov za priznavanje političkih zahtjeva Bošnjaka, u Odboru smatraju da to onda nije bošnjačka politika, nego velikobošnjačka politika.

"Tamo gdje Bošnjaci muslimani samostalno kreiraju vlast i politike, tamo nema mjesta za pravoslavne Srbe", naglašavaju iz Odbora.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba podsjećaju da ovih dana počinje muslimansko obilježavanje takozvanog dana "odbrane Sarajeva", uz koncept da su "momci u tenama odbranili grad Sarajevo od četnika".

"Posljednjih godina je otkrivena kompletna istina o organizaciji Zelenih beretki i Patriotske lige, koja je formirana još 1990. godine u sarajevskim naseljima Vratnik, Širokača, Souk bunar, gdje su bili apsolutna većina. U muslimanskim naseljima je postojala dobro organizovana vojna struktura nabildana islamskim fundamentalizmom. Za Srbe u tim dijelovima tada je počelo stradanje epskih razmjera", naglasili su iz Odbora.

Iz Odbora podsjećaju da su pravoslavne crkve i groblja tokom prošlog rata paljeni i rušeni, kuće i naselja su nestala sa lica zemlje, a vlasnici zemljišta su tjerani da po mizernim cijenama prodaju zemlju Bošnjacima muslimanima.

U tim kantonima, napominju, bošnjačke političke partije samostalno formiraju vlast i ne postoji nikakva šansa da srpske političke partije učestvuju u vlasti, jer je takozvana Armija BiH s tih područja protjerala Srbe, uz, kako navode, izuzetak srpske ikebane koja se može nabrojati na prste, a dobro je služila za zamagljivanje slike međunarodnoj zajednici.

Tamo, kažu u Odboru, postoji gotovo potpuno etnički čista struktura države, skrojene po mjeri Bošnjaka, na osnovu Islamske deklaracije, u kojoj se slave ustaške vođe poput Avdage Hadžića, Mustafe Busuladžića, Ademaga Mešić, Osman i DŽafer Kulenović, ministri i generali u NDH.

"Srbi koji su vratili živjeti u većinski muslimanskim područjima dužni su gledati njihove proslave raznih godišnjica, izmišljene `oslobodilačke` akcije, praznovati dan rođenja Alije Izetbegovića i njihovih tzv. velikana, i odavati počast raznim generalima, spahijama, ulemama, vezirima, fiktivnim likovima turske i muslimanske istorije", naglašavaju iz ovog odbora.

Zbog nepostojanja sopstvene istorije, dodaje se u saopštenju, Bošnjaci muslimani praznovanjem različitih datuma i likova stvaraju sopstvenu istoriju, koju pišu na konceptu da su oni domicilni narod, a Srbi pravoslavci dođoši u BiH. 

Тагови:
  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.