Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara

Okolić: Savjet ministara nije usvojio ANP

  • Извор: РТРС
  • 09.11.2022. 19:20

Savjet ministara nije usvojio dokumente koji se tiču gasne interkonekcije BiH – južne prema Hrvatskoj i Nove istočne interkonekcije na pravcu prema Srbiji.

Podršku su uskratili ministri iz reda bošnjačkog naroda, pa će ovi prijedlozi u drugi krug glasanja na neku od narednih sjednica.

Istovremeno na višečasnovnoj sjednici sa čak 270 tačaka dnevnog reda usvojen je program reformi o saradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom za 2021. i 2022. godinu.

Nije riječ o Akcionom planu za članstvo u NATO kako su to pojedini mediji i zvaničnici javnosti pogrešno pokušali da predstave, već o uobičajenom redovnom godišnjem pravnom i političkom okviru saradnje.

- Danas je usvojeno ono što je i ranije usvajano, a to je da je Komisija za saradnju sa NATO-om znači koja ima drugačiji naziv nego ona prethodna komisija. I nije više ANP nego Program reformi u BiH. I ja imam toliko reći o tome, a ko to ne vjeruje, ja mu predlažem da pita predstavnike NATO-a. NATO i njihovi predstavnici i komandant NATO štaba u Sarajevu izuzetno su korektni kada su u pitanju nazivi i kada je u pitanju naša i njihova saradnja i nikada nisu ni jednom riječju nekako drugačije rekli - rekao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Savjet ministara danas je jednoglasno usvojio program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, što je politički i pravni okvir saradnje BiH i NATO, rekao je predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Јosip Brkić.

Brkić je naveo da se time pokazuje kontinuitet odnosa BiH i NATO-om, odnosno da jača partnerstvo sa tim vojnim savezom, napomenuvši da je u pitanju otvoren dokument, svima dostupan.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)