Tema dana

"Osnovna muslimanska politika je da ovlada pravosuđem u BiH"

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2021. 20:09

Kadija te tuži, kadija ti sudi" , stara narodna izreka iz doba Osmanskog carstva, ostala je, na žalost, ukorijenjena do dan-danas.

Doduše sa prekidima, jer srpski narod oslobađao se od okova okupatora i branio svoju srpsku zemlju. 

Vjekovna je i naša i Bosna i Hercegovina koliko god to nekima sa druge strane entitetske linije smetalo. Nepravda boli one u Srpskoj što i u 21. vijeku postoje kadije koje žele da sude, u ovom slučaju, Srbima i Hrvatima isljučivo po svojim pravilima. Tako je i u Sudu BiH, a u Ustavnom odavno, po ustaljenoj matrici presuđuju na štetu jednog naroda - Srba. Da li kadija i kadije žele smišljeno i bez bilo kakve dileme da stave na zeleni pokeraški sto, sve ili ništa, kako to obično kockari rade, jer kako došlo, tako i otišlo i da zakucaju posljednji ekser u sanduk BiH pitanja su na koja tražimo odgovore. 

Stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ističu mandati i umjesto da se pokupe i odu svojim kućama, kako to od BiH traži Evropska unija, Evropski sud za ljudska prava šalje novog stranca. Da nije žalosno, bilo bi smješno. Ali smješno nije, jer će umjesto Moldavca zasjesti Albanac pa će tako bošnjačka politička komponenta ponovo imati većinu za neko novo oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj i nanošenje štete. Sreća u nesreći da Republika Srpska ima svoje mehanizme i Ustavom zagarantovana prava slovom i riječju. Ima i Narodnu skupštinu Republike Srpske koja štiti Dejtonski sporazum i prava koja su zagarantovana Srpskoj i njenom narodu i to od stranaca, istih onih koji i danas upravljaju BiH i ubjeđuju nas da oni znaju bolje šta je za naše dobro. 

"Koliko je to ignorisanje da mi to ovdje postojimo kao neka istorijska kategorija, kao narod, znajući da je srpsko-albanski konflikt već stotinu godina na ovim prostorima, d aje neprovjerenje enormno jednih u druge. I u tom pogledu nama slati Albanca da on nama ko dijeli objektivno neku pravdu je apsolutno samo za naivne budale koje mogu u to da povjeruju. U tom pogledu, kad ja to kažem oni će reći Dodik je šovinista, a oni kao nisu. Oni nam šalju Albanca da nam ovdje uređuje odnose, da bude na strani muslimana. Mi imamo informacije da je to uradio neki njegov kolega misliman, da je on to izlobirao u sudu. EU piše da treba da odu sudije iz Ustavnog suda, pa kažu hajmo sve to završiti pa ćemo to za 10 godina. Za 10 godina će taj Ustavni sud sve problematizovati kao što je problematizovao ovdje, tako da ćemo mi bez obzira što su oni nasiljem upisali da su odluke obavezujuće, za ono što se tiče ustavnog prava da, a za ono što ste za šume i ostale stvari donosili odluke, to ćemo sve poništiti na Narodnoj skupštini", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ne dam! Pjesma koja je u narodu brzo zaživjela, ali koja najbolje opisuje stav svakog Srbina. Da ne da ništa svoje i ništa na silu. Oduzimao je Ustavni sud BiH i pokušao da ogoli Srpsku i da joj oduzme sva njena obilježja, himnu, grb, ukidao Dan Republike, sve bez bilo kakvog ustavnog prava, ali Srpska se uvijek vraćala jača. Za pravne naučnike, politika i pravda ne idu zajedno, a to u BiH ne može jedno bez drugog. Ustavni Sud trebao bi da se drži slova i rječi Ustava BiH i da štiti svako slovo napisano, ali kadija se i ovdje umješao i počeo ne samo da tumači, već i da nameće nove odluke, što nikako nije smjelo da se desi.

Radomir Lukić, univerzitetski profesor Ustavnog prava, kaže da Ustavni sud BiH ima znatno više elemenata koji prevazilaze sudsku funkciju i dolazi do nekih granica ustavotvorne funkcije.

"Kaže se često da je Ustavni sud negativni zakonodavac. Zašto? Jer kaže šta ne može da bude zakon. Praksa je dobrih Ustavnih sudova u svijetu koji su dali dobre ishode svog shvatanja u granicama onoga što ustavni tekst sadrži da se samo ograničavaju, da imaju kod svog odlučivanja na umu autolimitaciju jer vrlo brzo mogu da prijeđu tanku granicu između tumačenja Ustava i njegove izmjene", kaže Lukić.

Drugačija slika nije ni u BH pravosuđu. Politika ili političari odavno su ovladali sudijama i tužiocima. Danas u BiH advokati najavljuju dalji rasplet događaja, najčešće onih diciplinskih sa kojima, pravno gledajući, nemaju veze. Nažalost ili možda i na sreću, više se to i ne krije, kao što se ne krije ni namjera političkog Sarajeva da žele da izbace Srbe i Hrvate sa svih pravosudnih funkcija. A, na to, brižni stranci nijemo gledaju i mudro ćute.

"Osnovna muslimanska politika je da ovlada pravosuđem. Već imaju sud, imaju predsjednika suda koji je pod njihovom kontrolom, imate obavještajnu službu koja je takva-kakva je, iamte Srba koji su tamo servilni", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prof. dr Radomir Lukić kaže da je poseban problem Sud BiH.

"Problem je način na koji je on stvoren, to se dobro zna. Problem je njegova nadležnost u krivično-pravnim stvarima koja je neograničena jer on može da preuzme u svoju nadležnost sve ono  je u nadležnosti krivičnog sudstva federalnih jedinica, entiteta i Brčko distrikta kada nađe da je to od interesa za BiH i takva odredba jeste jedan kanal da se ponekad u nadležnost Suda BiH privlače stvari koje ne bi trebale", jasan je Lukić.

Mnoge reforme nisu pomogle da se BH pravosuđe vrati na pravni put. Neće ni prijedlozi, ni brojne preporuke Evropske komisije. Narodna skupština Republike Srpske sigurno više neće davati šanse nikome za oduzmanje bilo čega. Očekuje se da se srpsko jedinstvo  pokaže na posebnoj sjednici na kojoj bi trebalo da se stave van snage sve neustavne i nezakonite odluke koje su donesene na štetu Srpske i njenih dobara. Kako će ko se ko ponašati na toj, još jednoj istorijskoj sjednici, pokazaće se na kontrolnom ispitu, a svoju krajnju ocjenu o uspjehu i vladanju daće niko drugi nego građani Republike Srpske.


Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина