БиХ

Ово је кантон у којем све више становника тражи социјалну накнаду

  • 28.01.2024. 12:30

Све је већи број корисника права у области социјалне заштите по разним основама у БПK Горажде.

Према евиденцији Kантоналног Центра за социјални рад око 3.500 је корисника директних права, док је у протеклој години око 7.000 корисника подржано мјерама интервенције које се подузимају према особама у стању социјалне потребе, што је изузетно висок проценат у односу на укупан број становника.

Отац Арсеније о егзорцизму у Острогу: Дјевојка од 16 година тројицу мушкараца диже у ваздух

Отац Арсеније о егзорцизму у Острогу: Дјевојка од 16 година тројицу мушкараца диже у ваздух

“Чињеница да је ово један од сектора који је највише погођен глобалном економском кризом и здравственом ситуацијом и из тих разлога долази до повећања броја корисника. Такође, поскупљење основних животних намирница, незапосленост и недовољни новчани приходи створили су већу неизвјесност код становништва и све већи број лица у стању социјалне потребе. То доводи до већег притиска на Центре за социјални рад и све већи број захтјева”, појаснила је Санела Зец, в.д. директора Центра за социјални рад.

Она истиче да је 87 посто прошлогодишњег буџета центра исплаћено за новчана права корисницима, односно текуће трансфере појединцима.

“Између осталог, повећан је број лица који подносе захтјев за медицинско вјештачење у сврху остваривања права цивилних инвалиднина, као посљедица све већег броја теже обољелих лица који бивају оцијењени високим степеном тјелесног оштећења од 90 и 100 посто, тако да на евиденцији Центра има око 700 корисника овог права”, каже Зец.

Већи је и број старијих лица без породичног старања, којима је неопходан смјештај у установу социјалне заштите или пружање услуга кућне његе.

“Помоћ у кући би тим лицима омогућила задовољавање основних животних потреба у свом природном окружењу, али у пракси имамо проблем да су капацитети за смјештај недовољни, а услуга кућне његе није развијена”, истакнула је она. Говорећи о примјени Закона родитељ – његоватељ који се односи на породице које имају дијете са потешкоћама, Зец је нагласила да то право у БПK Горажде остварује 17 породица.

Бескућник 17 година - Сестре продале стан, па брата Неђу послале на улицу

Бескућник 17 година - Сестре продале стан, па брата Неђу послале на улицу

“Примјеном Закона о материјалним правима породица са дјецом кроз исплату дјечијег додатка избјегнута је дискриминација тако да сва дјеца у Федерацији имају иста права. У процедури је доношење измјена и допуна кантоналног Закона којим ће се омогућити право на дјечији додатак под посебним условима за дјецу са потешкоћама у развоју и дјецу без једног или оба родитеља, који су оштећени федералним прописом”, истакла је Зец.

(Извор: Црна Хроника)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина