Ministarstvo spoljne trgovine BiH

Poljoprivrednicima uskoro dostupno 90 miliona evra iz IPA fondova

  • 25.07.2018. 20:14

Poljoprivrednici i institucije iz BiH koji ispune kriterijume, dobiće 90 miliona evra iz IPA fondova, najavio je Mirko Šarović. BiH je ostala bez novca za poljoprivredu i ruralni razvoj iz IPA 2 fondova u periodu od 2014. do 2017, jer nije ispunila osnovni preduslov - usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja, što se desilo tek početkom ove godine.

Ministar spoljne trgovine BiH kaže da su sredstva na raspolaganju naredne tri godine. 

"Od toga, najveći dio koristi imaće neposredni proizvođači, što je novost u odnosu na neke ranije slučajeve i programiranja u nekim drugim oblastima", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Direkcije za evropske integracije uvjeravaju da nijedan nivo bh. vlasti neće moći sam da upravlja parama iz EU namijenjenim poljoprivredi, nego će sve zavisiti od izbora Evropske komisije. Trećina novca je namijenjena za projekte u ovoj godini.

"S obzirom na to da je strategija ruralnog razvoja usvojena 2018. sektor poljoprivrede je mogao biti uvršten u Državni program IPA 2018. U njemu je predviđena podrška u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda u vrijednosti 30 miliona evra", poručuju iz Direkcije za evropske integracije.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Direkcija za evropske intergracije BiH su se dogovarali oko namjene sredstava mimo dogovorenog mehanizma koordinacije i bez učešća predstavnika Republike Srpske, tvrde u resoru poljoprivrede Srpske. Ako se to nastavi, upozoravaju, može da dođe čak i do blokade projekta.

"Predstavnici Republike Srpske nisu u potpunosti bili uključeni u sam proces programiranja tih mjera, što u konačnosti može dovesti do određenih problema, kasnije u samoj realizaciji", upozorava Ostoja Šinik, Odjeljenje za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede RS.

Poljoprivrednici u Srpskoj su skeptični da će novac naći put do njih. I sada očekuju da će većinu "progutati" institucije u Sarajevu.

"Mi mislimo da veliki dio tog novca treba da se usmjeri prema poljoprivrednim proizvođačima, prema njihovoj organizaciji, proizvodnji. Ono što mi poljoprivrednici znamo je da će veliki dio para otići institucijama BiH i da veoma malo spominju same poljoprivrednike", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Za sredstva iz IPA fondova, moći će da se prijave svi poljoprivrednici iz BiH. Prve javne pozive će na jesen realizovati UNDP u okviru projekta "EU4Biznis".