Profesor na Pravnom fakultetu

Popović: Dodik nije uradio ništa mimo zakona i ustava

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 17:49

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vržioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića besmislena je, nema nikakvog uporišta u pravu i samo vodi daljim podjelama koje će se definitivno završiti raspadom BiH, rekao je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović.

On je naglasio da je predsjednik Republike Srpske po Ustavu obavezan da potpiše ukaz o proglašenju nekog zakona, a direktor Službenog glasnika Republike Srpske da to što mu se dostavi na štampanje i štampa, uključujući i zakone.

"Tužilaštvo ne može za takve stvari pokrenuti postupak jer Dodik nije uradio ništa mimo zakona i Ustava. Prema tome, on se zalaže i za dejtonski Ustav BiH i Ustav Srpske kao predsjednik jer je to njen najviši pravni akt. Da li će Narodna skupština Republike Srpske donijeti ili neće neki zakon, to ne zavisi od tužioca u Sarajevu ili bilo koga drugog u FBiH, već isključivo od parlamenta Srpske koji je zakonodavni organ", naveo je on.

Romić:  Tužilaštvo radi po određenim instrukcijama

Romić: Tužilaštvo radi po određenim instrukcijama

Prema njegovim riječima, ako neko misli da će na takav način napraviti BiH, grdno se vara i samo je gura u dalju propast.

Prema tome, rekao je Popović, to je pucanj u prazno i vodi daljim podjelama U bivšoj jugoslovenskoj republici BiH i to će se definitivno završiti njenim raspadom.

Stojanović za ATV: Hapsiti Dodika je puč, optužnica neviđen presedan

Stojanović za ATV: Hapsiti Dodika je puč, optužnica neviđen presedan

"BiH ovako ne može da funkcioniše i ta priča šačice ljudi iz Sarajeva koja misli da je to i dalje ona bivša jugoslovenska republika i u kojoj će oni imati glavnu riječ je apsolutno pogrešna i ne može da da nikakav rezultat", rekao je on.

Popović upozorava da je ovo i ozbiljan šamar Tužilaštvu kao organu koji se bavi gonjenjem krivičnih djela, jer ne postoji ništa zbog čega bi bili optuženi Dodik i Lukić.

Višković: Pravosuđe podleglo političkim pritiscima dijela međunarodne zajednice

Višković: Pravosuđe podleglo političkim pritiscima dijela međunarodne zajednice

"Jasno je da je to pokrenuto od nekih stranaca, uključujući i takozvanog visokog predstavnika koji ovdje nema šta da radi i traži", istakao je Popović.

Tužilaštvo BiH podiglo je jutros i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Žunić: Pravda odavno ne živi u BiH

Žunić: Pravda odavno ne živi u BiH

Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lućića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Lukić je prošlog mjeseca potpisao odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Nakon što je Lukić objavio ukaze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci prikupljali određene informacije.

Stevandić: Optužnica protiv Dodika i Lukića udar na ustavni poredak Srpske i BiH

Stevandić: Optužnica protiv Dodika i Lukića udar na ustavni poredak Srpske i BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit je rekao 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH je potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.