Predstavnički dom

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu ušli na sjednicu da podrže smjenu Podžića

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2021. 16:16

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu ušli da podrže smjenu ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića.

Odluku o smjeni 6. oktobra donio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, nakon što je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

U raspravi o smjeni Podžića učestvovali su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, dok poslanici iz Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu ušli da podrže smjenu ministra koji je jednostaranim odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga i Vojske Srbije na Manjači, javila je Srna.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić je tokom rasprave ukazao koje su povrede zakona i šta je osnov za traženje smjene ministra Podžića.

Stevandić je naveo da Podžić nije u obzir uzeo Ustav po kojem je određeno da lanac komandovanja i kontrole Oružanim snagama kreće iz Predsjedništva BiH.

"Ministar izvršava naredbe Predsjedništva BiH. Šta je od ovih zakonskih uzusa naveo Podžić kada je otkazivao vježbu – konsultovao se sa svojim partijskim kolegama. Ovdje je do sada bilo riječi o svemu i svačemu i sve teme su povezane. Doživio veliko razočarenje smatrajući da možemo da se dogovorimo i da BiH poštuje na dva vitalna principa saglasnosti naroda i entiteta. Gdje god su ti principi narušeni počeće kriza", upozorio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić je tokom diskusije istakla da se stiče utisak da poslanici ne čitaju ista obrazloženja predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije za smjenu ministra Podžića.

"Činjenica je da je savjetnik ministra Podžića, Fazlić rekao da je odgođena vježba zbog agresivnog nastupa Srbije prema BiH. Vi sada nas ponižavate da je to iz epidemioloških razloga. Podsjetiću vas da su pripadnici Oružanih snaga BiH zajedničku vježbu sa NATO i Euforom i nije bilo odgađanja. Odgodili ste vježbu jer hoćete da kažete da su vojnici iz Srbije kliconoše a da Amerikanci šire ljubav i pozitivnu vibraciju", rekla je Vulićeva.

Ona je odbacila tvrnje poslanika iz FBiH da su neutemeljeni argumenti predsjedavajućeg Savjeta ministara Tegeltije za smjenu ministra Podžića ističući da će bošnjačko jedinstvo biti to koje će ministra odbrane sačuvati na ovoj poziciji.

"Ne dozvoljavam da bilo ko omalovažava srpske predstavnike u ovom parlamnetu", dodala je Vulićeva.