Александар Врањеш

"Пред предсједником Додиком није пресуда, него нова изборна побједа"

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 07:57

Пред предсједником Републике Српске Милорадом Додиком није пресуда, него нова изборна побједа у октобру, ако страни фактор у БиХ то још није увидио, онда ништа не схватају, истакао је амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

Врањеш је нагласио да оно што се може са сигурношћу констатовати јесте да Република Српска неће пасивно чекати да међународна заједница уруши њене темеље. Политичка самоодбрана је једино што преостаје руководству Српске, јер су правне методе у БиХ давно корумпиране по принципу 'кадија те тужи, кадија ти суди'", нагласио је Врањеш.

Са друге стране, додао је он, питање које би требало забринути аналитичаре по разним амбасадама у Сарајеву гласи – како ће БиХ преживјети западну тиранију?

У колумни за београдску "Политику" амбасадор Врањеш је подсјетио да су почетком 2021. године пажњу јавности у БиХ привукли интервјуи два бивша висока представника, Карла Билта и Волфганга Петрича.


Ово је сада најбогатији човјек у нашем региону

Ово је сада најбогатији човјек у нашем региону

"Поводом наступајуће 25. годишњице Дејтонског мировног споразума, обојица су се осврнули на актуелну ситуацију у БиХ понудивши нека своја рјешења. Као да су се договарали, обојица закључише да је неопходно угасити ОХР. Тако је Билт истакао за БХРТ у јануару 2021. године да треба смањити улогу високог представника, да је вријеме бонских овлашћења прошло и да БиХ више није протекторат међународне заједнице.

Сличног става био је и Петрич који је за Радио Слободна Европа фебруара исте године изјавио да је ОХР данас дио проблема, а не рјешења и уколико би Шмит био именован за високог представника упркос вету Русије, онда би легитимитет ОХР-а био у потпуности дезавуисан", навео је Врањеш.

Догађаји који ће услиједити, додао је Врањеш, потпуно ће негирати закључке ова два ветерана.

"Да је Кристијан Шмит потенцијални насљедник Валентина Инцка, све се јаче чуло по кулоарима већ почетком 2021. године. Тврдило се да је он избор одлазећег канцелара Ангеле Меркел, упркос томе што су САД на том мјесту видјеле неког другог. Ипак, САД су прихватиле Шмита и 'прогурале' његово име на Управном одбору Савјета за имплементацију мира (ПИК). Ово ад хоц тијело 'неформалне групе земаља', како га је ономад окарактерисао Европски суд за људска права, није било довољно да Шмита иницира у високог представника", навео је Врањеш.


Сјеверна Кореја испалила непознате крстареће ракете

Сјеверна Кореја испалила непознате крстареће ракете

Он је указао да је изостала резолуција Савјета безбједности УН, захваљујући принципијелним ставовима Руске Федерације и Кине, а самим тим и Шмитова верификација.

"То, пак није спријечило западну групу земаља да Шмиту дају легитимитет и вјетар у леђа како би уз лажно представљање отпочео наметање низа одлука у БиХ позивајући се на већ многима спорна бонска овлашћења. Тиме је 'Пандорина кутија' отворена, а само ријетки појединци међу западним дипломатама ће искрено одговорити на питање да ли је кршење међународног права у случају Шмита и његово инаугурисање по сваку цијену устабилило политичке прилике у БиХ или је ова државна заједница данас у већем политичком хаосу, на корак од распада", нагласио је Врањеш.

Према његовим ријечима, једно од Шмитових бројних наметања којем су аплаудирали на Западу, била је измјена Кривичног закона БиХ којом је установљена нова инкриминација "неизвршавање одлука високог представника".


Градоначелник бх. града са 150 милионера најавио нови мега пројекат

Градоначелник бх. града са 150 милионера најавио нови мега пројекат

"Тиме је одбијање слијепе послушности западном 'вицекраљу' у БиХ постало криминални чин са запријећеном казном затвора од шест мјесеци до пет година уз обавезну забрану вршења дужности. Дакле, ако би се неки српски функционер дрзнуо да се оглуши о нелегалне одлуке непостојећег високог представника у БиХ, могао би у затвору да заврши и да му се одузме право вршења јавне функције. И погађате, мета је био Милорад Додик", истакао је Врањеш.

Веома брзо, подсјетио је Врањеш, креирана је и подигнута оптужница против предсједника Републике Српске зато што је извршио уставну обавезу проглашења Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ којег је претходно усвојила Народна скупштина, а којег је потом лажни високи представник преко веб сајта ОХР-а укинуо.

"И без обзира што је Шмитова измјена Кривичног закона БиХ ступила на снагу дан након Додиковог указа о проглашењу закона, услиједила је убрзана процедура писања оптужнице, покретања судског поступка, довођења погодних судија и стварања медијске атмосфере како су странци коначно доскочили Милораду Додику", додао је амбасадор БиХ у Србији.

Он је констатовао да је очигледно у питању политички процес са јасним циљем, али како ствари стоје прије ће нестати БиХ него политичка каријера Милорада Додика.


Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

"Оно што се све гласније чује по бањалучким кулоарима јесу припремљене мјере које ће власти у Републици Српској предузети у случају да се предсједнику пресуди и забрани политичко дјеловање. Тако се може чути да ће се пред Народном скупштином Републике Српске наћи читав низ закона по хитном поступку, од Закона о непримјењивању одлука Суда БиХ, па до прописа којима би се обезбиједило финансирање државних службеника из реда српског народа на нивоу заједничких институција", навео је Врањеш.

Затим, додао је он, предвиђа се да ће истог дана српски функционери на нивоу БиХ престати да доносе одлуке, али без повлачења из Сарајева. Према његовим ријечима, у исто вријеме ће се усвојити и Изборни закон те ће се сви будући локални и општи избори на територији Републике Српске одвијати мимо Централне изборне комисије БиХ.

"По кулоарима се може чути још низ мјера, а на питање како све то оправдати словом Дејтонског споразума, одговор гласи да су управо САД и Њемачка уз западне партнере срушиле тај исти споразум мијењајући поредак и спроводећи тиху окупацију БиХ, која се посљедње двије године са њемачким функционером Шмитом посебно распламсала. Тако да српски политички отпор овој тиранији нема алтернативу, па макар не остало ништа од државне заједнице, како устврдише саговорници", закључио је Врањеш.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.