Ustavnopravna komisija PD PS BiH

Prekinuta sjednica zbog različitih stavova, nastavak sutra

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2022. 11:58

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je trebalo da se raspravlja o prijedlogu amandmana na Ustav BiH i dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona danas je prekinuta zbog različitih stavova i biće nastavljena sutra.

Na samom početku sjednice član Komisije Nebojša Radmanović rekao je da je protiv ovakvog dnevnog reda zbog činjenice da su izbori u BiH već raspisani i da predložene izmjene Izbornog zakona čak i da se usvoje ne mogu biti primijenjene na ovim izborima.

- Što se tiče amandmana na Ustav, mi već 20 godina pokušavamo da donesemo izmjene Ustava i pokazalo se da je to pitanje gotovo nerješivo - rekao je Radmanović i dodao da će glasati protiv ovakvog dnevnog reda i predložio da se ove tačke povuku sa sjednice.

Član Komisije Nermin Nikšić, koji je jedan od predlagača izmjena Izbornog zakona, rekao je da se ove izmjene odnose na cenzus i da one mogu biti donesene i sedam dana prije održavanja izbora, te istakao da od svoje predložene tačke dnevnog reda neće odustati.

Član Komisije Zlatan Begić poručio je da su teme maksimalno osjetljive, ali da se o ovom pitanju nije raspravljalo gotovo četiri godine.

On je naveo da izmjene Ustava treba pokrenuti i da bi ovaj prijedlog bio podsticaj za diskusije i doveo do odgovarajućih rješenja.

Predsjedavajuća Komisiji Alma Čolo, koja je takođe jedan od predlagača Izbornog zakona, rekla je da nema ovlaštenja svojih kolega da ovu tačku povuče sa dnevnog reda, jer je ove izmjene predložilo 17 poslanika.

Član Komisije Borjana Krišto saglasila se sa Radmanovićem, istakavši da su već obavljene sve izborne procedure i izbori raspisani.

- Da li je ovo demokratija i da li ovo treba BiH - upitala je Krišto, istakavši da nije vrijeme da se o ovim stvarima raspravlja.

Ona je dodala da se ništa neće dogoditi, jer u ovom trenutku nije moguće uraditi ništa na izmjenama Izbornog zakona i Ustava za koji je potrebna podrška dvije trećine poslanika.

- Ako ostanu ove tačke dnevnog reda, one naprosto nemaju smisla - ocijenila je ona i saglasila se sa Radmanovićem da se one skinu sa dnevnog reda sjednice.

Od šest članova Komisije koji su prisustvovali današnjoj sjednici, Radmanović i Krišto su bili protiv dnevnog reda, dok su ga četiri podržala nakon čega je Krišto napustila sjednicu.

Nakon kratkih konsultacija, koje je predložio Radmanović, nastavak sjednice zakazan je za sutra.