Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

Prvi mart - datum početka srpskih stradanja u BiH

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2023. 18:25

Prvi mart je za Srbe u BiH simbol preglasavanja i majorizacije srpskog naroda i datum početka srpskih stradanja u BiH, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz Odbora podsjećaju da za ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na sarajevskoj Baščaršiji na današnji dan 1992. godine niko nikada nije snosio sankcije.

- Takozvani referendum koji su proveli muslimanski političari je fingiran od SDA, jer je na pojedinim biračkim mjestima tada glasalo 100 odsto upisanih. Јasno je da je tada 1992. godine SDA provodila politiku preglasavanja da bi protjerali Srbe na drugu stranu Drine - naglašava se u saopštenju.

Iz Odbora podsjećaju da je politika "jedan čovjek - jedan glas" pokrenuta da bi Srbi bili preglasani.

- Srpski narod je jasno morao odgovoriti na tadašnju politiku Alije Izetbegovića tako što je stvarao svoje institucije vlasti koje su vremenom dovele do stvaranja Republike Srpske, a u Dejtonu i njene međunarodne verifikacije - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su podsjetili da je SDA još 1991. godine formirala vojno krilo kroz "patriotsku ligu" i zelene beretke koje su u martu i aprilu 1992. preuzele sve poluge vlasti na dijelu BiH gdje su muslimani bili većinsko stanovništvo.

- Јasno je da samo organizovana srpska zajednica može odgovoriti istorijskim izazovima kao što je izazov koji je 1992. godine stavljen pred srpski narod - poručili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje.


Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?