Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Položaj Srba u FBiH težak kao i na Kosovu

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2023. 12:39

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ukazao je na težak položaj srpskog naroda u Federaciji, kao što je to i na Kosovu i Metohiji, a nakon što je ponovo oskrnavljena spomen-ploča stradalima Srbima iz sela Jelačići kod Kladnja.

"Imam argumente, evidenciju i sve dokaze da su Srbi u kantonima gdje je većinski narod bošnjački ili hrvatski, u teškoj situaciji isto kao što su Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Radanović.

On je istakao da sveštenik u mantiji ne može proći kroz grad, kao i da Srbi nailaze na probleme i prilikom obavljanja administrativnih poslova u institucijama.

Vandalizam kod Kladnja: Peti put oskrnavljena spomen-ploča

Vandalizam kod Kladnja: Peti put oskrnavljena spomen-ploča

Radanović je napomenuo da je skrnavljenje spomen-ploče u Jelačićima drugi napad u posljednjih sedam dana na srpsku imovinu i prava Srba, a da je u aprilu bilo šest napada na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne objekte.

"Svaki put kada je spomenik skrnavljen sve je prijavljivano policiji u Kladnju i nikada nije pronađen počinilac ili počinioci, niti je ko odgovarao", rekao je Radanović i dodao da se može reći da su ovo organizovani napadi na Srbe i ćirilicu.

On je naveo da je ovaj spomenik do sada bio polupan nekoliko puta prije velikih praznika, kada se očekuje dolazak mještana sela Jelačića u obilazak svojih prijeratnih imanja.

"Ploču je prošle godine, nakon posljednjeg skrnavljenja, obnovilo udruženje Jelačana, a sada je ponovo uništena", rekao je Radanović.

Radanović je ukazao da se prijavi svega 20 odsto napada na Srbe u FBiH, ali je naglasio i da se ljudi zbog bojazni ne usuđuju o tome obavijestiti nadležne.

On je podsjetio da je nedavni napad na povratnike u Višegradu propraćen velikom medijskom pažnjom i zainteresovanošću ambasadora i političara sa zajedničkog nivoa, ali da nikakve reakcije nema kada se desi napad na Srbe i njihovu imovinu.

Spomen-ploča u selu Jelačići podignuta je u znak sjećanja na 24 mještana koje su ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica. Više puta se našla na meti vandala, ali su je nekadašnji mješani obnavljali.

Spomenik je podignut 2011. godine, a prvi put je oskrnavljen 2014, ali počinioci nisu otkriveni.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)