Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović: Srbima u FBiH ugrožena osnovna ljudska prava

  • Извор: РТРС
  • 20.08.2023. 08:33

Osnovna ljudska prava Srba u FBiH su ugrožena, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Radanović je upozorio da se Srbima u FBiH kontinuirano krši pravo na život, slobodu kretanja, izražavanje vjeroispovijesti, oduzima im se imovina.

- Ne postoji segment iz kataloga prava i Ustava koje nije prekršeno - napomenuo je Radanović. 

Komentarišući posljednji napad na Radmilu Simić u selu Tumare na Ozrenu Radanović je rekao da nije jasno kako je moguće da se takve stvari dešavaju u srpskim selima.

- Ovo krivično djelo je pažljivo osmišljeno, neko dolazi da uplaši Srbe u FBiH. I prošle i pretrpošle godine nestala su dva Srbina, ove godine jedna žena. To su sve ljudi u godinama, a ovo nije veliko mjesto da možete nestati, a da vas niko ne nađe. Policija ne može da utvrdi šta se desilo. Nemamo epiloga kada neko nestane - upozorio je Radanović.

Radanović je naglasio da su "institucije FBiH inertne".

- Podnio sam više vrlo dobro obrazloženih krivičnih prijava i nikad nisam dobio odgovor. Za predmet "Lipa" više od godinu dana čekam informaciju šta je sa izvršenim krivičnim djelom. Tužilac neće ni da odgovori. S druge strane, za manje od mjesec dana podnijeli su predmet i podigli optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  - istakao je Radanović. 

Radanović je ocijenio da Tužilaštvo iskorištava globalne okolnosti da zaprijeti Srbima.

- Cilj optužnice protiv Dodika je da se obezglavi Srpska i Srbi generalno. Srbi u FBiH vjeruju samo predsjedniku Srpske, što pokazuju zvanični rezultati izbora. Oni nemaju drugi oslonac osim Srpske - rekao je Radanović. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.