Nije postojala entitetska većina

Razmatranje izmjena Zakona o akcizama upućeno na usaglašavanje

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2022. 19:17

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BIH ide na usaglašavanje. Za razmatranje ovog prijedloga po hitnom postupku nije postojala entitetska većina. Protiv su bili delegati SNSD-a, dok je za bio SDS-ov Mladen Bosić i to zajedno sa delegatima iz drugog entiteta. S obzirom na to da entitetsko glasanje nije zadovoljeno kolegijum Doma naroda morao se usaglasiti da li će se na samoj sjednici ići u drugi krug glasanja,ali ni to nije bilo moguće jer Bakir Izetbegović kao treći član Kolegijuma sjednici nije ni prisustvovao.

"Nismo imali dovoljnu entitetsku većinu, a poslovničkni kako Izetbegović nije bio prisutan nismo se mogli usaglasiti kao Kolegijum da nastavimo dalje raditi, dok se Kolegijum ne usaglasi oko entiteskog glasanja kako bi to bilo poslovnički usaglašeno”, rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda.

Ideja jeste dobra, ali nije u skaldu sa Ustavom kaže Nikola Špirić, zato nisu za razmatranje po hitnom postupku. Moralo se kaže tražiti mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da ne bi bila ugrožena stabilnost budžeta. Takva objašnjenja nisu dovoljno dobra za SDS,po njima su to nebuloze.

"Nevjerovatna objašnjenja oko Ustavnosti oko nemogućnosti, a iza svega stoji nepostojanje volje da se odreknu para koje idu u budžet", rekao je Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda PS BIH.

"Ova hitna procedura je morala da da odgovor na više pitanja, ukidanjem akciza entitetski budžeti i zajednički budžet bili bi na godišnjem nivou manja za 630 miliona marka, za pola godine 315 miliona, zato UIO treba da vidi hoće li biti destrukcije u budžetima", rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BIH.

Nisu to jedini propusti u prijedlogu o izmjenama zakona tvrdi Špirić. Zakonom kaže nije propisano šta se radi sa rezervama nafte i naftnih derivata koji su već uvezeni, ali ni to kada bi uopšte stupio na snagu i kada bi bio usvojen.

Тагови: