Вратио се у БиХ

Салко Зилџић пуштен из притвора у Србији

  • Извор: Кликс
  • 25.09.2023. 14:48

Федерални посланик Салко Зилџић пуштен је из притвора у Србији након што је Виши суд у Ужицу прихватио споразум о признању кривице. Он ће годину дана, на колико је осуђен, морати провести у кућном притвору, уколико не откупи казну, што је законска могућност у БиХ.

Зилџић је пуштен на слободу и за Србију је он слободан човјек те се без пратње полиције вратио у БиХ. Kако то законски прописи налажу, он ће бити на слободи све док од домаћег суда не добије позив за издржавање казне, а што је годину дана кућног притвора уз кориштење електронског надзора - наногице.

Према прописима у БиХ, Зилџић има могућност да откупи затворску казну, све док је у распону до годину дана, што је код њега случај. У ФБиХ откуп једног дана затвора кошта 100 KМ, што би значило да ће за једну годину морати платити 36.500 KМ, међутим судови у БиХ су у прошлости знали доносити одлуке према којима би откуп био мањи од предвиђеног, у зависности од финансијске ситуације, пише Кликс.

Зилџић признао кривицу, биће осуђен на годину дана кућног притвора

Зилџић признао кривицу, биће осуђен на годину дана кућног притвора

Посланик у Парламенту ФБиХ је ухапшен прије седам дана на граничном прелазу Бајина Башта након што је у његовом аутомобилу пронађен пиштољ и два оквира од 15 метака. Одређен му је једномјесечни притвор због недозвољеног држања и промета оружјем, но склопио је договор с ужичким судом.

Осим тога, из Министарства безбједности БиХ су саопштили да су припадници Граничне полиције Србије приликом контроле на граничном прелазу код Зилџића пронашли почасну легитимацију Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА). Међутим, легитимација наводно није права што оставља простор за сумњу на почињење још једног кривичног дјела, а то је фалсификовање службене исправе.

Предсједник БОСС-а и адвокат Мирнес Ајановић тврди да ће Салки Зилџићу споразумним признањем кривице престати мандат посланика СДА у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

"Зилџићу, закључењем споразума у Србији о признању кривице на казну затвора од једне године (без обзира што се у медијима наводи да је ријеч о кућном притвору) сходно одредби члана 1.10 тачка 4. Изборног закона престаје мандат посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ", нагласио је.

Према његовим ријечима, небитно је да ли ће тражити замјену казне затвора новчаном казном, јер је прописано даном правоснажности судске пресуде којом је осуђен на казну затвора у трајању од шест мјесеци или дуже.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.