Parlament FBiH

Budžet FBiH usvojen uz 50 amandmana "osmorke" i HDZ-a

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2023. 21:07

Poslanici u federalnom parlamentu usvojili su danas, u nastavku 1. redovne sjednice, Prijedlog Budžeta za 2023. godinu. Usvojen je i niz amandmana, a sve moraju potvrditi i delegati u Domu naroda.

Budžet je usvojen sa 82 glasa "za" i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prethodno je usvojio svih 50 zajedničkih amandmana "osmorke" i HDZ-a na predloženi ovogodišnji federalni budžet u iznosu od 6,7 milijardi KM.

Riječ je o zajedničkim amandmanima SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a, SBiH-a, PDA, BHI Fuad Kasumović, PoMaka i HDZ-a.

Svih pet amandmana koje su predložili zastupnici SDA su odbijeni.

Poslanici su usvojili finansijski plan budžeta Federalnog Zavoda za zapošljavanje koji iznosi oko 153 miliona KM, što je za oko 20 odsto više nego prošle godine jer su povećani prihodi iz doprinosa za nezaposlenost.

Usvojen je i finansijski plan Regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) za ovu godinu koji je uvećan za gotovo 20 odsto u odnosu na lani.

Na sjednici jednoglasno je usvojen Zakon o doprinosima FBiH koji se tiče radnika u rudnicima uglja, u tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacionim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plata radnicima u ovim granama sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plate na iznos od 85 odsto prosječne neto plate, a ujedno se vrši usklađivanje iznosa preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана