Izbori u Federaciji BiH

Sarajevo i Bihać omogućili Komšićevu pobjedu 

  • 08.10.2018. 20:27

Na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić pobijedio je Dragana Čovića zahvaljujući ponajviše glasovima u urbanim sredinama, posebno u Sarajevu i Bihaću, prenosi portal "Indeks".

U četiri opštine koje čine grad Sarajevo, Komšić je uvjerljivo prvi i dobio je više glasova od oba najbolje plasirana kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića iz SDA i poraženog kandidata SDP-a za istu funkciju Denisa Bećirovića. 

U sarajevskoj opštini Centar za Komšića je glasalo gotovo 33 odsto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore, Bećirović je dobio 19 odsto glasova, a DŽaferović samo 12 odsto. 

Gotovo je identičan rezultat u Novom Sarajevu gdje je Komšić godinama bio načelnik opštine, baš kao i u Starom gradu te Novom gradu, ali i na Ilidži, koja je izvangradska opština i slovi za stabilno uporište SDA 

U prijedlozima za izmjene izbornog zakona koje je nudio HDZ BiH upravo su Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton sa sjedištem u Goraždu bili izostavljeni kao kantoni iz kojih se biraju hrvatski poslanici za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. 

U Bihaću je za Komšića glasalo više od 28 odsto birača, SDP-ov Bećirović dobio je 23 odsto, a DŽaferović 21 odsto. 

Bosanska Krupa, Vareš u centralnoj BiH i Srebrenik na sjeveroistoku, takođe, su Komšića favorizovali pred svim drugim kandidatima, a najuvjerljiviju pobjedu ostvario je u Goraždu dobivši glasove 38 odsto biračkog tijela, gotovo dvostruko više od DŽaferovića. 

Poraženog Čovića može tješiti činjenica da je pobijedio u gotovo svim opštinama sa hrvatskom većinom. U Grudama je dobio 90 odsto glasova, Ravnom 87 odsto, Čitluku 83 odsto. 

Zanimljiva je i činjenica da je Čović pobijedio i u opštinama u kojima su većinsko stanovništvo Srbi, te je tako u Drvaru glasove baš njemu dalo čak 51 odsto birača, prenosi portal.