Novi partneri, stara retorika

Sarajevo i dalje blokira projekte u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2023. 20:06

Sa bh. nivoa i dalje nema zelenog svjetla za projekte u Republici Srpskoj. Novi su partneri, ali je ista retorika. Umjesto da pokušaju da kažu: "hajde da vidimo šta je ovdje zakonito, šta je ustavno" pa da nas pridobiju da pričamo o tome, oni i dalje govore apstraktno o BiH, kaže predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da je ostala ista retorika i kada je riječ o projektima kao što je "Buk-Bijela", izgradnja aerodroma u Trebinju i gasne interkonekcije sa Srbijom.

Daće im, kaže, još neko vrijeme da to prihvate. Ipak, ako se nastavi s istom politikom, tvrdi, Srpska će biti još rigoroznija u tome.

"Ako BiH sprečava da mi dobijemo samo mali papir koji dozvoljava da ispod rijeke Drine prođe cijev koja treba da snabdijeva cijelu Republiku Srpsku, njenu privredu i stanovništvo jeftinim gasom koji smo obezbijedili, a time i značajne investicije, onda šta će nama BiH?", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Kakav je interes sarajevske čaršije da mi ne možemo u Bijeljini da prođemo ispod Drine sa cjevovodom? Šta, kao ne sviđa vam se što to dolazi iz Srbije ili vam se ne sviđa što je to ruski gas? Pa dobro što se vi grijete na ruski gas u Sarajevu?", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Krivca za blokade u PDP-u vide upravo u SNSD-u. Poručuju, preuzeli ste odgovornost, obećali, sada i isporučite projekte. Kažu, kompromis su pravili za mnoge stvari.

"A ne mogu naći kompromis za projekte koji se tiču interesa Republike Srpske, ali i BiH, jer veća ekonomska moć i Banjaluke i Republike Srpske je veća ekonomska moć i regiona", kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Istini za volju, partneri s kojim činimo vlast na nivou zajedničkih institucija nisu produktivni i odlučni kao mi u Republici Srpskoj, poručuje Sanja Vulić. Cilj SNSD-a su, tvrdi, upravo razvojni projekti.

"Iz ponašanja pojedinaca u Predstavničkom domu, pokretanja raznih inicijativa, mahom negativno usmjerenih ka predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, jasno je da nedostaje autoriteta i uzajamnog poštovanja od strane samih lidera ka poslanicima. SNSD ostaje odan partner i kao što smo na početku pregovora rekli, naš cilj jesu samo i isključivo razvojni projekti, a u interesu svih naroda", kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Drugi entitet će dobiti saglasnost na projekte, baš kao i do sada, ali niko u Republici Srpskoj ne želi da vidi da bilo ko zaustavlja njene projekte. Zašto su zaustavljeni, pokušali smo pitati Elmedina Konakovića. Javio se, rekao da je na sastanku, te obećao da će nam izjavu dati „iza tri“. Nakon toga, na naše pozive nije odgovarao.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм