Telefonska sjednica

Savjet ministara usvojio Zakon o organizaciji tržišta vina, ide hitno u Parlamentranu skupštinu

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2023. 17:32

Savjet ministara BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara, ovaj prijedlog Zakona biće odmah upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, s oznakom 'EI' kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

"Novi tekst zakona rezultat je  dogovora  nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj su istaknute, a danas usaglašene, određene tehničke primjedbe  u vezi sa skraćivanjem roka sa 18 na 12 mjeseci za donošenje odgovarajućih pravilnika u ovoj oblasti te preciznijim definisanjem stupanja na snagu i primjene ovog zakona“, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Srpski ministri predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH

Srpski ministri predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, očekuje da ovo zakonsko rješenje u što skorijem roku dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sanas smo na telefonskoj sjednici Savjeta ministara usvojili zakon o organizaciji tržišta vina, što je uslov za nastavak izvoza domaćih proizvoda na EU tržište i nakon 2024. Očekujem da ovo zakonsko rješenje u što skorijem roku dobije podršku i PSBiH“, naveo je Košarac na Twitteru (mreži X).

Prijedlogom zakona utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

"Republika Srpska pred partnere ide sa konkretnim rješenjima bilo kojeg pitanja"

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavljanje Vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i daljnji razvoj ovoga sektora u Bosni i Hercegovini.

Na jučerašnjojsjednici Savjeta ministara BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o strancima o kojem nije bilo rasprave, dok su Zakon o sudu i Zakon o vinu vraćeni na doradu.

Пратите нас и путем Вибера