Саопштење

СИПА: Нисмо добили одговоре од МИП-а и Граничне полиције БиХ о Шмиту

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 15:49

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) још увијек није запримила тражене одговоре и документацију од Министарства иностраних послова и Граничне полиције БиХ у вези са утврђивањем дипломатског статуса и других чињеница у вези са Кристијаном Шмитом и члановима његовог обезбјеђења, наведено је у саопштењу.

У саопштењу додају да је СИПА запримила документацију од Министарства безбједности са којом је располагало наведено министарство а која је раније достављена Тужилаштву БиХ, а додају да очекују и додатно тражене одговоре од наведеног министарства.

"Предметне провјере СИПА врши по наредби и под надзором Тужилаштва и у складу са својом надлежношћу предузима све мјере и радње с циљем да се утврди потпуно чињенично стање. Након што запримимо све тражене одговоре, извјештаје и документацију у вези статуса Кристијана Шмита, а посебно одговоре на питање када и како му је додијељен дипломатски статус, на бази које документације, по којем правном основу, односно на основу којих закона и подзаконских аката, ко је додијелио такав статус иако је познато да није именован адекватном одлуком Савјета безбједности УН-а, СИПА ће на бази анализе свих одговора и документације и утврђеног чињеничног стања, односно постојања пропуста и евентуалне кривичне одговорности, поднијети одговарајући извјештај Тужилаштву“, наведено је у саопштењу.

"СНСД представља народ, а ПДП интересе страних амбасадора"

Из СИПА додају да су у вези са Шмитовим обезбјеђењем тражили провјере и статуса лица која врше обезбјеђење и законски основ за унос и ношење оружја и муниције у БиХ.

"Да би се утврдило све горе наведено јасно је да су нам потребни одговори и документација које смо затражили од надлежних институција, првенствено Министарства иностраних послова (због њихове надлежности) и Граничне полиције, који још увијек нису доставили тражено“, додали су у саопштењу. 

Из СИПА напомињу да они нису надлежни и да нису учествовали у било каквим активностима у вези додјељивања дипломатског статуса Шмиту и члановима његовог обезбјеђења.

Суд издао наредбу о расписивању потјернице за одбјеглим педофилом

Суд издао наредбу о расписивању потјернице за одбјеглим педофилом


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм