Без легитимитета

Сједница Уставног суда БиХ први пут без судија из Српске

  • Извор: АТВ
  • 15.01.2024. 19:59

Уставни суд БиХ у четвртак ће први пут засиједати без судија из Републике Српске. О измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, и то по апелацији Дениса Звидића, одлучиваће, њемачки, швајцарски и албански судија. Уз бошњачке и хрватске судије већина је загарантована. Међутим, такав суд нема кредибилитет. Бивши судија из Републике Српске Златко Кнежевић огласио се за АТВ. Каже упитан је ауторитет било које одлуке без представника из Српске.

"Ауторитет таквих одлука је врло дискутабилан. Поготово у односу пола БиХ која се по уставу зове Република Српска. Тако да, доношење одлука ће се суочити са нечим што се зове правно-политичка конструкција, односно са прихватањем унутар Републике Српске. А вјерујте да и мислећи људи у ФБиХ се запиташе да ли је добро да се на такав начин доносе одлуке у БиХ", каже Златко Кнежевић, доскорашњи судија Уставног суда БиХ.

Букејловић: Уставни суд БиХ нема правни легалитет, ни легитимитет

Букејловић: Уставни суд БиХ нема правни легалитет, ни легитимитет

Било која одлука Суда у којем нема представника из Републике Српске је ништавна, кажу стручњаци. Уставни суд БиХ заснива се на конститутивности народа. То би требало да знају они који се позивају на то да се одлуке свакако доносе већином гласова. 

"Ако немате заступљеност једног од конститутивних народа а што јесте основни принцип састава тог суда јер је тако и настао, онда одлуке тог суда су ништавне и оне не могу да произведу никаква правна дејства. Ја да сам предсједник тог суда, ја никада не бих дозволио да се таква сједница закаже. Опште је јасно, како можете једноставно да занемарите основну структуру тог суд аи да доносите одлуке као што су доношене `91. године", каже Витомир Поповић, професор на Правном факултету.

Петковић: Уставни суд БиХ нема легитимитет

Петковић: Уставни суд БиХ нема легитимитет

Уставни суд прошле године промијенио је правила по којима сада могу да одлучују без српских судија. Судији Миодрагу Симовићу мандат је истекао 2022.године. Судија Златко Кнежевић отишао је у пријевремену пензију.  Од тада у том суду нико не представља Републику Српску.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)