ATV

Неизабрани странац

Шмит потврдио да није именован у Савјету безбједности

 • Извор: АТВ
 • 06.12.2023. 18:02

Неизабрани странац Кристијан Шмит данас је и сам потврдио да је управо њемачки туриста у БиХ који није потврђен у Савјету безбједности УН-а и нема легитимитет високог представника.

Новинар АТВ-а га је данас на конференцији за медије упитао гдје му је сагласност Савјета безбједности УН-а који именује високог представника, а који Шмит нема.

Ковачевић: ПИК - самопроглашена неформална група за оцрњивање Српске

Ковачевић: ПИК - самопроглашена неформална група за оцрњивање Српске

Шмит је на то одговорио да има потврду ПИК-а, очигледно не знајући да ПИК није Дејтонска категорија и нема правног овлашћења да именује новог високог представника.

"Питање није да ли је мене неко потврдио или није. Ја сам на исправан начин именован, именован сам исправно зато што тијело које именује високог представника јесте Вијеће за имплементацију мира. Они су добили приједлог од кабинета бивше канцеларке Њемачке Ангеле Меркел и ја сам именован у јуну или јулу 2021. године", рекао је Шмит на питање нашег новинара.

Поставља се питање какве везе са именовањем високог представника у БиХ имају ПИК и њемачки канцелар.

ПИК оптужио Српску и захвалио се Јелени Тривић

ПИК оптужио Српску и захвалио се Јелени Тривић

ПИК као самоименована група земаља и организација без повеље и овлашћења било које међународне институције нема никакав правни субјективитет нити овлашћења да именује високог представника јер такво овлашћење мора почивати на праву.

Једини могући извори овлашћења за именовање високог представника су Дејтонски споразум и Савјет безбједности УН-а, који та овлашћења нису дали ПИК-у, што јасно потврђује да је Шмит само странац у БиХ.

Шмит би требао да зна да потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума бирају високог представника, а Савјет безбједности га потврђује, али се ни једно ни друго није десило у његовом случају.

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.