Svilaj

Srbi traže ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2021. 07:52

Predstavnici Srba u Posavskom kantonu pripremaju zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj, koji bi danas trebao da bude zvanično otvoren, jer, tvrde, imaju za to uporište u knjigama.

Odbornik SNSD-a u Skupštini Odžaka Damir Ivetić kaže da će pokrenuti ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza.

"Kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi se na katastarskoj opštini Novi Grad, mjesne zajednice sa srpskom većinom, i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom opštinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati", rekao je Ivetić za "Glas Srpske".

On je dodao da naziv mosta neće osporavati, te napomenuo da je mjesna zajednica Novi Grad najveće srpsko povratničko mjesto u Posavskom kantonu, gdje sada živi oko 300 Srba.

"Ne tražimo izmjene u srži graničnog prelaza, već dopunu. Može se zvati i granični prelaz Svilaj-Novi Grad. U prilog našem zahtjevu ide i izvod iz katastra iz kojeg se vidi da su kompletan terminal i prateći objekti na katastarskoj opštini Novi Grad", naveo je on.

Ivetić ističe da su na te činjenice već nekoliko puta upozoravali lokalne vlasti.

"Ni ovim sada ne želimo da izazivamo nikakav revolt kod drugih, niti da osporavamo značaj graničnog prelaza, ali samo želimo da bude ispravljena ova nepravda prema srpskom narodu", rekao je Ivetić.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.