Помоћник америчког државног секретара

Шта Џејмс О'Брајен тражи од БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2024. 19:28

Помоћник америчког државног секретара за евроазијске послове Џејмс О'Брајен и замјеник генералног секретара НАТО-а Мирче Џоана долазе у вишедневну посјету БиХ.

Посебно је занимљив долазак америчког дипломате. Један од твораца Дејтонског споразума, некадашњи савјетник Медлин Олбрајт, и човјек који је био задужен за увођење америчких санкција, сада најављује да ће разговарати о реформама. А како каже, о томе се већ консултовао са својим колегом Мајклом Марфијем. 

"Постоје одређени лидери, а о томе сам разговарао и са амбасадором у БиХ, који имају користи од нестабилности. Тако да ће се реформе које се тамо проводе супротставити ономе што ради господин Додик и остали који прате ту политику", рекао еј О'Брајен.


Сви детаљи злочина у Добоју: Како је убијен Кулишић и како су ухапшени осумњичени

Сви детаљи злочина у Добоју: Како је убијен Кулишић и како су ухапшени осумњичени

Мини дипломатска офанзива није само редовна активност на рангу чиновника. Ово је ипак посјета другог човјека америчког Стејт департмента и другог човјека НАТО-а, напомиње Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије.

О'Брајен је деценијама везан за ове просторе, а нарочито за кровни документ на којем почива дејтонска БиХ.

"Период који су изабрали за посјету БиХ је посебно занимљив, када видимо да постоје притисци са различитих страна. Када су у питању реформске тачке везане за приступање ЕУ, са друге стране прича коју сте могли да видите и претходних дана, кроз реакције америчке Амбасаде, потенцирање уставних промјена у БиХ, што политички представници Републике Српске не прихватају као могућност", каже Шолаја.

Ипак, не треба сваког дипломату отписати већ на самом почетку, каже стручњак за међународне односе Синиша Пепић.

О'Брајен је имао значајну улогу приликом разговора у Рамбујеу о рјешењу косовске кризе. Каже да се залагао управо за модел сличан дејтонском, који би, ако ништа, спријечио бомбардовање.


Дједу унуче испало у подрум, беба у тешком стању

Дједу унуче испало у подрум, беба у тешком стању

"Сматрам да је ријеч о човјеку са којим се може сјести и разговарати, покушати доћи до компромиса, да се глас Републике Српске када је у питању БиХ, односно да се са српском страном када је у питању Србија, мислим да ће више бити у фокусу однос Србије и привремене приштинске администрације, како би се дошло до смиривања односа на Балкану", рекао је Пепић.

О'Брајен ипак долази као дио администрације Џозефа Бајдена, и као професионални дипломата, одговара једино Вашингтон.

Америка жели да задржи утицај у овом дијелу свијета, каже Шолаја, али додаје да су давно прошла времена штапа и шаргарепе, и да се став руководства Српске чује много јасније него ранијих година. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.