Prijedlog principa djelovanja vlasti

Šta se nalazi u dokumentu koji je Izetbegović dostavio Dodiku i Čoviću?

  • 11.03.2019. 19:02

Bakir Izetbegović dostavio je Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću prijedlog principa budućeg djelovanja vlasti na nivou zajedničkih institucija, saznaje ATV iz izvora bliskih HDZ-u. O njegovom sadržaju, danas, svi su ćutali.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo komunikacija i transporta, Ministarstvo civilnih poslova, ili Ministarstvo pravde BiH, kao saznajemo, mogli bi da pripadnu strankama iz Republike Srpske, dok Ministarstvo finansija, definitivno, odlazi Bošnjacima.

Osim pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara, namijenjene Zoranu Tegeltiji, Srbi će dobiti još tri resora, a po tri bi trebalo da pripadnu i bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima. SNSD-ov Staša Košarac za ATV poručuje da će prijedlog principa analizirati,a nakon toga sačiniti zajedničku izjavu. Ne radi se, kaže Košarac, o koaliciji, nego o bazičnom političkom dogovoru. 

"Naravno, imamo neke vrste naših političkih interesa. O tome se razgovaralo vrlo kratko. Očekujemo da ćemo u drugom dijelu razgovora kada se definiše prije svega sadržaj i izvrši analiza izjave, da će se onda o tome razgovarati", kazao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

Spekuliše se i da bi Bošnjaci rado zadržali civilne poslove, i Adila Osmanovića na ministarskoj poziciji. Osmanović se nije javljao na pozive. Hrvati bi voljeli da se vide u Ministarstvu inostranih poslova, a priča se da je za tu poziciju zainteresovan lider HDZ-a Dragan Čović. Ni u HDZ-u nisu baš najpričljiviji kada je u pitanju podjela resora. U SDA ne potvrđuju da je dokument poslat, ali kažu da će novi sastanak biti održan uskoro. 

"Papir se usaglašava, sastanak će biti održan poslije povratka sa službenog puta koji imaju članovi Predsjedništva BiH", rekao je Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA.

U skupštinskim krugovima provlači se i ime Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata kao potencijalnog kandidata za ministra pravde BiH. Kojić za ATV kaže da za sada o tome ni sa kim nije razgovarao.

Ako bi SDS odlučila da prihvati poziv za učešće u vlasti na nivou zajedničkih institucija, spekuliše se i da bi poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH mogao da zadrži Mirko Šarović, koji se, takođe, nije javljao na pozive.

Svoj dio kolača bi i SNSD-ovi koalicioni partneri. Nezvanično, Ujedinjena Srpska očekuje mjesto zamjenika ministra u nekom od resora, a sličnom se nada i DEMOS Nedeljka Čubrilovića. 

Savjet ministara bi trebalo da bude formiran do kraja marta. Sutra će i DF Željka Komšića održati sjednicu predsjedništva, na kojoj bi ta stranka trebalo da se izjasni hoće li u vlast sa SDA ili će biti dio opozicije.