Dom naroda FBiH

Štrbac: Nije poznato kako će biti popunjen klub srpskog naroda

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2022. 10:13

Delegat iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Aleksandar Štrbac rekao je Srni da nikome nije poznato kako će Klub Srba biti popunjen u narednom sazivu, pogotovo što je Kristijan Šmit u izbornoj noći povećao broj delegata u Klubu Srba sa 17 na 23.

Štrbac je podsjetio da je u aktuelnom sazivu federalnog Doma naroda od 17 Srba, 14 popunjeno redovnim putem posredstvom kantonalnih skupština, a da su tri mjesta naknadno popunjena odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

"Nepoznato je i da li na listama pojedinih federalnih partija ima onih koji su u CIK-u mijenjali nacionalne dresove i postajali Srbi na papiru, kao što se, nažalost, dešavalo u proteklom periodu", istakao je Štrbac.

On je naveo da bi sve trebalo da bude jasnije za nekih mjesec-dva kada će biti konstituisane kantonalne skupštine, iz kojih će biti delegirani delegati za federalni Dom naroda.

"Onda bi u zavisnosti od toga vjerovatno uslijedila neka nova ad hok odluka Šmita ili CIK-a. Da li će odluka biti donesena s ciljem zaštite i očuvanja interesa srpskog naroda u Federaciji koga je nešto više od dva odsto ili će biti politički obojena - ostaje da vidimo", naveo je Štrbac.

Тагови: