Суд БиХ донио првостепену пресуду

36 година затвора седморици бивших припадника тзв. Армије БиХ за злочине код Бужима

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 16:48

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом су седморица бивших припадника тзв. Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника у Бужиму, у периоду од новембра 1994. до августа 1995. године.

Вахид Бајрактаревић је осуђен на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хасан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора.

Неџад Бапић је ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Седморица бивших припадника такозване Армије БиХ проглашени су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору, који је био смјештен у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму, од новембра 1994. до августа 1995. године, и то Нанић у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса тзв. Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић те Самир и Хусеин Исаковић као припадници Војне полиције ове бригаде.

Страшна породична трагедија: Отац убио сина па покушао самоубиство

Страшна породична трагедија: Отац убио сина па покушао самоубиство

Остали су осуђени, као војни полицајци, што су изводили заробљенике, које су тешко злостављали, ударајући их ногама и рукама, као и другим предметима. Неки од заробљеника који су премлаћивани били су малољетни, извјештава Детектор од раније са суђења.

Насупрот наведеном, истом пресудом су Нанић, Куделић, Бајрактаревић, Салкић, Мустафић и Самир Исаковић ослобођени појединих тачака оптужнице јер свједоци нису потврдили чињеничне наводе оптужнице.

Против ове пресуде дозвољена је жалба вијећу Апелационог одјељења овог Суда, у року од 15 дана од дана пријема писменог отправка исте.

Подсјетимо, Суд БиХ је 2015. године потврдио оптужницу у овом предмету и судски поступак се против оптужених водио све до данас. Сви они су, такође, у акцији СИПА-е ухапшени 2015. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм