Obnovljenje suđenje

Suđenje Mahmuljinu: Reprodukovan dio unakrsnog ispitivanja Fadila Hasanovića

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2021. 17:22

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je nastavljeno obnovljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu koji je prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora, jer nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Suđenje je nastavljeno reprodukcijom unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštva BiH Fadila Hasanagića, bivšeg komandanta 35. divizije Trećeg korpusa, što je Srni potvrdio Mahmuljinov branilac, advokat Nermin Mulalić.

Mulalić je rekao da će reprodukcija Hasanagićevog svjedočenja tokom prvostepenog postupka biti nastavljena 20. decembra, naglasivši da ne daje nikakve komentare o predmetima koje brani.

Hasanagić je tokom svjedočenja u prvostepenom postupku pred Sudom BiH potvrdio navode optužnice da su pripadnici odreda "El mudžahedin" bili u stalnom kontaktu sa Mahmuljinom, izvršavali njegova naređenja i o svojim potezima direktno ga izvještavali.

Svjedok je tada, između ostalog, pojasnio da je tokom operacije "Farz 95", odred "El mudžahedin" bio pretpočinjen 35. diviziji, a kojoj je nadređeni bio komandant Trećeg korpusa.

On je naveo da je tokom te akcije obaviješten da je u širem rejonu sela Kesten 328. brigada zarobila pedesetak pripadnika Vojske Republike Srpske, među kojima su bile i tri žene, pojasnivši da su mudžahedini oteli te zarobljenike te da je od svog podređenog saznao da se zarobljenici zlostavljaju na "13. kilometru" i da se počelo s ubijanjem.

Hasanagić je tvrdio da je o tom događaju usmeno obavijestio Mahmuljina, a da je pisanim putem zatražio da se obavijeste komanda i komandant korpusa, prenio je Birn.

Svjedok je ispričao kako je svog podređenog poslao do "13. kilometra", ali da mu nije bilo dopušteno da stupi u kontakt sa njima, te da je o tome poslao izvještaj komandantu korpusa na šta mu je Mahmuljin rekao - "Riješće se to" ili "Riješićemo to".

Hasanagić je rekao da je komandant korpusa imao kontrolu nad odredom "El mudžahedin", odnosno da je odred bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa.

On je pojasnio da nije bio u kontaktu sa komandantom odreda "El mudžahedin", te da je, kada bi nešto i htio da preduzme, prvo morao pitati Mahmuljina šta da uradi.

"Komandant korpusa je mogao nešto uraditi", istakao je Hasanagić.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.