Apelaciono vijeće Suda BiH

Suđenje Sakibu Mahmuljinu zatvoreno za javnost

  • Извор: СРНА
  • 25.01.2022. 14:01

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je bez prisustva javnosti nastavljeno obnovljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića.

Za današnje ročište planirano je reprodukovanje iskaza zaštićenog svjedoka tužilaštva "S-10".

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepeno osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je Sudsko vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.