Суди предсједнику Републике Српске

Све интересантнија прошлост Сене Узуновић

  • Извор: АТВ
  • 07.03.2024. 19:04

Прошлост судије Сене Узуновић све је интересантнија, а АТВ незванично сазнаје да је током рата била блиска са припадницима Исламске заједнице и командантима муслиманских бригада. Док је радила као војни судија у Коњицу, према сазнањима АТВ-а потпуно је била на располагању команданту тзв. 4. муслиманске бригаде из Коњица, Незиму Халиловићу. Он је и данас члан Исламске заједнице и један од неформалних лидера „Муслиманског братства“. Халиловић је почетком деведесетих имао важну улогу у Коњицу.

"Истовремено у Коњицу дјелује специјална јединица под командом Незима Халиловића и дјелује четврта муслиманска бригада Коњиц којом такође Мудерис командује. Мудерис је иначе хатиб џамије Краљ Фах, утицајни кадар исламске заједнице. Човјек који водио уред за хаџ у оквиру Исламске заједнице и који припада странци СДА. То су оне Алијине хоџе, хоџе СДА који данас остварују највећи утицај у Исламској заједници", каже стручњак за тероризам Џевад Галијашевић.

Судија у поступку против предсједника Републике Српске, незванично, блиска је са предсједником Сабора Исламске заједнице у БиХ Едхемом Бичакчићем у чијем је кабинету радила. Узуновић је, према незваничним информацијама, била врло блиска и са некадашњим начелником Станице јавне безбједности у Коњицу, Јасмином Гуском. Њему је послије рата суђено за ратне злочине, али је током суђења преминуо. Шта очекивати од судије која је сарађивала са људима попут Халиловића, питају се у Српској. 

"Таква личност свакако је занимљива била безбједностним структурама домаћим, а вјероватно и страним. И у том контексту тог вехабијског покрета и те босанско-херцеговачке политичке слике он је свакако био занимљив и незаобилазан и кад је ријеч о безбједносном сектору", каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Сена Узуновић позната је и по томе што није урадила ништа за српске жртве у Коњицу. Такође је као тужилац саботирала случај Добровољачка улица. Јавност зна и да је ослобађала Бошњаке које је касније Хашки трибунал осудио за ратне злочине.

Пратите нас и путем Вибера