Савјетник предсједника Српске

Тадић: Хелез очигледно не зна шта пише о НАТО уговору

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2023. 11:58

Савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић одговорио је на тврдње министра одбране БиХ Зукана Хелеза да НАТО може примити БиХ у чланство без нових одлука БиХ.

Тадић је подсјетио Хелеза да је БиХ тражила само МАП, али не приступање од НАТО-а.

Такође, подсјетио га је и на детаље из Сјеверноатлантског уговора из 1949. године.

"Хелез каже да НАТО може примити БиХ у чланство без нових одлука БиХ. Очито не зна да Сјеверноатлантски уговор (1949.) каже да се за чланство мора положити исправа о приступању код Владе САД. БиХ је 2009. од НАТО тражила МАП, а то није исправа о приступању и није отишла у САД", навео је Тадић на мрежи ИКС уз приложене детаље из Уговора, али и захтјева за МАП.

Подсјећамо, министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез показао је велико незнање с обзиром на то какав ресор води. Он је рекао да НАТО може дати чланство иако БиХ не донесе неке нове одлуке о томе.


Ковачевић: Фантазије, манипулације и измишљотине неозбиљног спадала Хелеза

Ковачевић: Фантазије, манипулације и измишљотине неозбиљног спадала Хелеза

Такође, он је изнио тврдње да у БиХ осим НАТО и ЕУФОР-а постоје још неке стране оружане снаге, и рекао да је то тајна.

Тврдње Хелеза изазвале су бројне реакције, а делегат у Дому народа Радован Ковачевић му је поручио да је "неозбиљно спадало" и да његове изјаве могу изазвати проблеме с обзиром да је на челу Министарства одбране.

Срећом, како је рекао Ковачевић, Хелеза нико не схвата озбиљно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.