Геополитички аналитичар

Тимоти Лес за АТВ: БиХ није испала онако како су архитекте Дејтона жељеле

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2023. 20:55

Тимоти Лес, геополитички аналитичар, рекао је гостујући на Алтернативној телевизији, да мисли да се са правом може рећи да БиХ није испала онако како су архитекте Дејтона жељеле, чак ни као што су дипломате жељеле у годинама непосредно након потписивања Дејтонског споразума.

"У то вријеме идеја је била да ће се БиХ повезати у функционално, мултиетничко друштво које би се економски и политички развило, и коначно интегрисало у запада те удаљило од традиционалних партнера, као што су Русија и Кина. Међутим, стварност је управо супротна. БиХ стагнира, барем у релативном смислу, није успјела да се повеже као држава, да се развије политички, економски, онако како су предвиђале архитекте Дејтона“, изјавио је Лес.

То је довело до тога да се Срби сада окрећу Русији и Кини, каже Лес. напомиње да је земља као таква остала ван Европске уније. У том смислу, Лес мисли да се мора закључити да БиХ није испунила очекивања која су постојала прије 28 година.

„Моје мишљење је да се одувијек баратало оптимистичним сценаријом са најбољим могућим исходом. јасно је, од самог почетка, још од прије рата, да 50 одсто становника ове земље не жели да живи у независној држави по имену Босна и Херцеговина, то су Срби и Хрвати. И то је предодредило земљу на одређени неуспјех. Догађаји су показали да је немогуће да тај сценарио успије“, изјавио је Лес за АТВ.

Говорећи о европском путу БиХ, Лес је рекао да БиХ неће напредовати у преговорима чак и ако успије да их отвори. 

„Не постоји сценарио у догледној будућности према ком ће БиХ бити примљена у Европску унију. Чињеница да ЕУ није прихватила њен захтјев видим као чисто политички сигнал да ЕУ није задовољна понашањем овдашњих политичара“, навео је Лес.

Што се тиче будућности Републике Српске, Лес наводи да постоји неколико сценарија.

„Иако Сједињене Америчке Државе покушавају да користе различита средства да обуздају Србе, улазе у ризик да ће Срби одреаговати другачије него што САД желе или одобравају. Постоје различити сценарији, који су условљени. лопта је сада на терену Срба и овдашњег руководства. Питање је како ће реаговати на различите притиске. Ту је извјесни сценарио према којем САД и њени савезници ефективно односе побједу у овој рунди и одређују Србе, који одлучују да барем сачекају меки будући период, вјероватно док избори у САД не донесу неку промјену у Бијелој кући. Други сценарио према ком Срби одлучују да узму ствари у своје руке и убрзају сепаратистичке планове, што онда отвора разне могућности у смислу даљих дешавања", истакао је он.

Када је у питању процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика, који се води пред Судом БиХ, Лес истиче да је то дискусија са правног становишта. Он је рекао да начин именовања Кристијана Шмита није до краја дефинисан, из тог разлога је отворен за различита правна тумачења.

„Мислим да је мање важно да ли је то са правног становишта исправно или није, у односу на политику, то јесте, да ли уопште треба да постоји високи представник, што Срби оспоравају. Међутим, САД и њени савезници сматрају да је то суштински битно да би се спријечили дезинтегришуће тенденције у БиХ“, изјавио је стручњак.

Гостовање Тимотија Леса АТВ-у можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.