Venecijanska komisija

Traži se privremeno rješenje umjesto izmjena Izbornog zakona

  • 05.06.2018. 19:15

Nakon što je postalo jasno da se lideri partija u Federaciji BiH ne mogu dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona, traži se privremeno rješenje, koje bi omogućilo implementaciju izbornih rezutata u oktobru.

O tome je bilo riječi i u delegaciji Evropske unije u Sarajevu, ali o detaljima još niko ne može da govori. Bilo privremeno ili trajno rješenje, mora se obezbjediti legitiman izbor svih predstavnika na izborima, poručuju iz HDZ-a, dok iz SDA tvde da je dogovor na pomolu. 

"Mislim da smo danas napravili jedan korak, ka rješnju i da će to biti jedno privremeno, odnosno jednokratno rješnje za ove izbore, koje će se odnositi, isključivo na Federalni Dom naroda. Ne bih mogao kazati više tako smo se dogovorili", istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

"Znači i privremena rješenja, moraju poštovati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstvaljanju, odnosno izboru predstavnika iz reda konstitutivnih naroda", istakla je Borjana Krišto, HDZ. 

Pregovori bi mogli biti nastavljeni u četvrtak, kada se očekuju i detalji svega onoga o čemu se pričalo dva dana u Sarajevu. Danas iz delegacije Evropske unije, ali i iz američke ambasade, poručuju da se mora naći rješenje koje bi omogućilo sprovođenje izbornih rezultata i upozoravaju da je vremena sve manje. 

"Još uvijek je dosta posla tu ostalo vazno je da ne dođe do zastoja, da nastavimo raditi, danima, mjesecima, vremena nema", naglasio je Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH. 

"Ono što je ključno naglasiti je pozitivna diskusija, gdje su svi saglasni da moramo ići sa konkretniji rješenjima, i utvđitivati detalje", istakla je Morin Korkak, američki amabasador u BiH .

I američka ambasada ostaje uključena u pregovore, ali poručuju da konačan dogovor mora biti rezultat volje bh. političara. Liderima je stigla i poruka iz Brisela. 

"Ja sam u suštini danas došla iz Brisela da prenesem poruku koju smo više puta ponavljali, i abasador Vigemark, a to je da zaista želimo da vidimo ova pitanja rješnena, i BiH na njenom evropksom putu", istakla je Angelina Eichorst, direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove za zapadnu Evropu. 

Ustavni sud BiH ranije je, po apelaciji Bože Ljubića, osporio pojedine odredbe Izbornog zakona, a kako nema dogovora, pitanje je kako će biti implemnetirani izborni rezulati u vezi sa izborom delegata u Federalni Dom naroda. U pregovore su uključeni i ekspreti Venecijanske komisije, ali ni to nije pomoglo da se u Sarajevu nađe zajedničko rješenje.